Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО подготвя създаването на военен център в Неапол

14 февруари 2017, 15:18 часа • 3334 прочитания

НАТО подготвя концепция за създаване на военен център на алианса в италианския град Неапол и това ще се обсъжда на срещата на военните министри в Брюксел на 15 и 16 февруари, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

„Работим по изграждането на военен център за южното направление в базата на командването на обединените сили на НАТО в Неапол. Окончателното решение още не е взето, но работим над тази концепция и тя ще бъде разгледана на министерската среща.

Този център ще ни даде специални възможности и инструменти за отговор на предизвикателствата, идващи от юг. Неговата роля е да подобри способността ни за координирани действия, за по-добро възприемане на ситуацията, заплахите и предизвикателствата, идващи, в частност, от Северна Африка”, подчерта Столтенберг, цититран от БНГЕС.

Генералният секретар припомни, че военните възможности на НАТО са мобилни и могат да бъдат използвани там, където трябва. Ако се наложи разполагане на Сили за бързо реагиране на НАТО на юг, а не на изток, ще ги разположим на юг. „Имаме широк спектър от възможности”, каза Столтенберг.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес