Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО изпраща постоянен специален пратеник в Киев

03 юли 2024, 11:01 часа
Реклама

Държавите членки на НАТО решиха да изпратят специален пратеник в Киев, с което ще разширят гражданското присъствие на западния отбранителен съюз в Украйна, потвърди говорител на алианса пред ДПА.

Каква ще е задачата му?

Високопоставеният служител ще има за задача да координира политическата и практическата подкрепа на алианса на място, докато Украйна продължава да се защитава от мащабната руска инвазия.

ОЩЕ: Финландия отваря за САЩ 15 от военните си бази

Това решение бе взето преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, насрочена за 9 до 11 юли, на която се очаква лидерите официално да приемат план, според който Алиансът за първи път ще координира военната помощ за Украйна в рамките на официална мисия, наречена Подкрепа за сигурността и обучението на НАТО за Украйна (NATO Security Assistance and Training for Ukraine - NSATU).

Засега не е ясно кой ще бъде назначен на новия пост в Киев. Допълнителни подробности ще бъдат разкрити след официалното му избиране, заяви говорителят, потвърждавайки плановете, съобщени от в. "Уолстрийт джърнъл".

ОЩЕ: Русия заплаши Япония: Ученията с НАТО могат да предизвикат опасна ескалация

НАТО има официално представителство в Киев от почти десетилетие, включително офис за връзка и център за информация и документация, които съществуват от края на 90-те години на миналия век. Наред с другото, той осъществява контактите с украинските министерства и власти и има за цел да насърчава политическия диалог и практическото сътрудничество.

Очакваното начало на новата официална мисия на НАТО, която ще наблюдава и за обучението на украински войници в страните от НАТО, идва в момент, когато лидерите очакват предстоящите президентски избори в САЩ.

ОЩЕ: Москва заговори за "пряка конфронтация" Русия-НАТО в Черно море

Досега държавите членки на НАТО координираха военната помощ за Киев не чрез самия Алианс, а чрез ръководената от Вашингтон Контактна група за отбрана на Украйна. Позицията на НАТО е, че не е страна в конфликта между Русия и Украйна.

Но зависимостта на контактната група от координацията на САЩ накара европейските съюзници да изразят безпокойство, че тя може да се разпадне, ако президентските избори през ноември върнат Доналд Тръмп в Белия дом, тъй като се съмняват в готовността му да подкрепи военните усилия на Украйна.

Седалището на NSATU ще бъде в германския град Висбаден, намиращ се в централната провинция Хесен.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес