Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Настоящият френски премиер подава оставка, но ще оглави служебен кабинет

16 юли 2024, 16:26 часа • 922 прочитания

Френският премиер Габриел Атал ще подаде оставка, но ще остане начело на служебно правителство. Това ще се случи днес, 16 юли, съобщи агенция "Франс прес" (AFP).

Очаква се президентът Еманюел Макрон да приеме оставката на Атал след заседанието на кабинета във вторник - първото след изборите, на които левият алианс "Нов народен фронт" изненадващо спечели първото място. Коалицията "Заедно", в която е и партията "Ренесанс" на Макрон, остана втора, а крайнодесните от "Национален сбор" - партията на Марин льо Пен и Жордан Бардела - паднаха до третата позиция, след като водеха на първи тур.

Още: Кои са изненадващите победители във Франция, кой ще управлява и какво значи това за света? (СНИМКИ)

Макрон моли Атал да остане до края на Олимпиадата

Макрон вероятно ще поиска от премиера и неговия екип да останат в качеството си на служебно правителство с ограничени правомощия до края на Олимпийските игри в Париж, които започват на 26 юли, съобщи AFP.

Това би дало на политическите партии повече време за съставяне на управляваща коалиция, защото мнозинството не е сигурно.

"Нов народен фронт" - обединението на социалисти, комунисти, зелени и лявата партия "Непреклонна Франция" на Жан-Люк Меланшон - спечели 193 места в 577-членната долна камара на парламента. Съюзниците на Макрон останаха на второ място със 164 мандата, а крайната десница разполага със 143 места.

Още: Риск от финансова криза: Френски министър бие тревога след изборите

Вътрешнопартийни битки затрудняват процеса за сформиране на кабинет

Разделеният алианс "Нов народен фронт" води вътрешнопартийна битка да предложи консенсусен кандидат за министър-председател. Само че конфликтите, най-вече между "Непреклонна Франция" и по-умерените социалисти, осуетиха към момента всички усилия за намиране на личност, способна да оцелее при вот на доверие в парламента.

Снимка: Еманюел Макрон, Getty Images

Отхвърлените имена за премиери

През уикенда социалистите попариха надеждите на 73-годишната Угет Бело, бивш комунистически депутат и председател на регионалния съвет на френската отвъдморска територия Реюнион (в Индийския океан - бел. ред.), която имаше подкрепата на другите леви партии.

На свой ред, "Нов народен фронт" отхвърли Лоранс Тубиана - икономист и специалист по климата без политическа принадлежност, който имаше подкрепата на социалистите, комунистите и Зелената партия.

Във вторник депутатът от левицата Франсоа Руфен нарече вътрешните борби "срамни", а депутатът от "Зелените" Сандрин Русо заяви, че разногласията я карат да бъде "много ядосана".

Още: Макрон не прие оставката на премиера Атал

Какво предлага Атал?

В събота Атал беше избран за лидер на своята група в Националното събрание. Премиерът, член на "Ренесанс", обяви, че ще "допринесе за появата на мнозинство спрямо проекти и идеи".

Според някои наблюдатели Макрон и Атал все още се надяват да намерят дясноцентристко мнозинство в парламента, което да не позволи нито на левите, нито на крайнодесните да участват в евентуална нова коалиция.

След като Атал подаде оставка, той и другите членове на кабинета ще могат да заемат местата си в парламента и да участват в изграждането на коалиции. Законодателният орган се събира отново в четвъртък и ще започне с избирането на председател на Народното събрание и други ключови позиции.

На Макрон му остават още почти три години като президент преди изборите през 2027 г., на които се очаква лидерът на крайната десница Марин льо Пен да направи нова заявка за властта.

Още: Песков: Няма надежда за подобряване на отношенията ни с Франция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес