Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Населението на Косово е намаляло с повече от 10% за 13 години

12 юли 2024, 17:31 часа • 1436 прочитания

Населението на Косово е намаляло с повече от 10% за 13 години, сочат резултатите от преброяването, което беше бойкотирано от голяма част от 120-хилядното сръбско малцинство.

Според първите официални резултати от общонационалното преброяване, проведено през април и май, населението е намаляло от близо 1,8 млн. на 1,58 млн. души.

"Окончателните резултати се очаква да бъдат публикувани през декември", заяви пред репортери директорът на Националната статистическа агенция (АСК) Авни Кастрати и допълни, че те може "леко да се различават".

Още: Мицотакис пред НАТО: Гърция има "оръжия" срещу упорството на Мицкоски

В четирите северни общини на страната с преобладаващо сръбско население "имаше мащабен бойкот", призна Кастрати. Етническите сърби не участваха в преброяването поради неотдавнашното напрежение с властите в Прищина, особено в северната част на страната. Те бойкотираха и предишното преброяване през 2011 г.

Последното показа, че в Косово живеят 1,8 млн. души, като около 93% от тях са етнически албанци.

Още: Провокация: В Белград се появиха плакати с лика на Милошевич и надпис "Косово е Сърбия"

Косово е изправено пред масов отлив на хора, които търсят работа в чужбина, най-вече в ЕС. Демографски експерти изчисляват, че 800 000 косовари живеят и работят в Европейския съюз, като половината от тях са в Германия.

Преброяването на населението е деликатен въпрос в много балкански страни, където спадащата раждаемост, масовата миграция и етническото напрежение подкопават усилията за осигуряване на точни данни за населението, съобщава БГНЕС.

Сърбия на Милошевич е жива и отново заплашва Балканите: Депутат от Косово

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес