Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нападнаха руски журналист, носител на Нобелова награда за мир

07 април 2022, 23:00 часа • 3385 прочитания

Руският журналист и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов е бил нападнат във влак от лице, което го е заляло с червена боя, съобщи неговият вестник "Новая газета".

"Неизвестен нападател нападна главния редактор на "Новая газета" и носител на Нобелова награда във вагон на влак", съобщи независимото издание чрез Telegram. "Той хвърлил в купето червена боя на маслена основа, смесена с ацетон. Изкрещял: "Муратов, това е за нашите момчета", цитира вестникът думите на журналиста. "Очите ми горят ужасно. Ще се опитам да ги измия", е цитиран да казва Муратов след нападението във влака, пътуващ от Москва за югоизточния град Самара.

Още: Дмитрий Муратов: Голяма част от руснаците са против войната, но мнозина не искат да видят истината

Репортажът беше придружен от две снимки на Муратов - на едната се вижда, че той очевидно е в тоалетната на влака, а главата, торсът и ръцете му са покрити с червено вещество. Втората снимка показва вагона, залят със значително количество течност с червен цвят.

"Муратов получи първа помощ и се качи на влака, за да отиде да види майка си. Издирваме престъпника, който го е направил", написа в Туитър Кирил Мартинов, бивш заместник на Муратов. Мартинов добави, че нападението може сериозно да е увредило зрението на Муратов.

Миналия месец "Новая газета" заяви, че преустановява издаването на хартия и онлайн в Русия до прекратяване на конфликта в Украйна. След нахлуването в Украйна на 24 февруари Москва значително затегна контрола върху независимите медии и прие законодателство, предвиждащо строги присъди затвор за всеки, който критикува военната интервенция. Днес базирани в чужбина репортери на вестника заявиха, че по своя инициатива стартират ново издание - "Новая газета. Европа" на няколко езика под редакцията на Мартинов.

Още по темата Украйна - четете тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес