Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-дългият автомобилен и жп тунел в света ще свърже две държави в Европа

21 юни 2024, 17:48 часа

Една стъпка по-близо до изграждането на най-дългия подводен железопътен и автомобилен тунел в света са Дания и Германия.

Реклама

Датският крал Фредерик X откри първия елемент от бъдещия 18-километров тунел Фемарнбелт под Балтийско море. Той ще свърже Южна Дания със Северна Германия и ще допринесе за зеления преход на транспортния сектор, предава Euronews.

Очаква се съоръжениетп да бъде отворено през 2029 г., като ще съкрати пътуването до само 7-10 минути, вместо сегашните 45 минути с ферибот.

ОЩЕ: Къде се намира най-дългият тунел в света

Тунелът ще свърже Рьодби от датската страна с Путгартен в Германия, с последващи връзки по шосе и железопътен транспорт до Централна Европа и скандинавските страни.

Първият участък от тунела е готов за потапяне

Снимка: iStock

Първият 217-метров участък от тунела ще бъде потопен в изкоп на морското дъно от датската страна по-късно тази година.

Компанията Sund & Baelt, която изгражда връзката Фемарнбелт, твърди, че това ще бъде най-дългият потопяем тунел. Той ще включва и електрифицирана жп линия. Очаква се автомобилите да могат да прекосяват Балтийско море за 10 минути по четирите ленти, а влаковете – за 7 минути.

Колко ще струва връзката Фемарнбелт?

Снимка: iStock

Тунелът ще се състои от 89 бетонни елемента, които се изграждат в специално съоръжение в Рьодбихавн, което стана известно като „най-голямата строителна площадка в Северна Европа“. През май беше излят първият от елементите.

Изграждането на съоръжението ще струва 55,1 млрд. крони (4,8 млрд. евро) и ще бъде платено от потребителите под формата на тол такси. Датското правителство ще вземе решение за таксата за ползване на тунела на по-късен етап.

ОЩЕ: Колко е дълъг тунелът под Ламанша

През последните години Дания изгради пътни и жп връзки със съседна Швеция и между два големи датски острова.

През 2000 г. мост и тунел през протока Йоресунд свързаха Копенхаген с третия по големина град в Швеция Малмьо, а през 1998 г. беше отворен пътният трафик между островите Фюн, където се намира Одензе – третият по големина град в Дания – и Зеландия, където се намира Копенхаген.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес