Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Награден от Путин пропагандист коментира Бахмут като "няма оперативен смисъл" и отказ от руска атака на друг важен украински град

03 януари 2023, 14:30 часа • 3656 прочитания

"Да започнем с Въгледар (Угледар/Вухледар). След относителния успех на руската армия в района на Павловка това направление е фактически затворено". Това пише в свой анализ за фронта относно Донецка област руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo).

Припомняме, че през есента на 2022 година Пегов настъпи мина и беше сериозно ранен, а след това получи орден лично от руския диктатор Владимир Путин. А битката при Павловка беше рекламирана от руснаците като голяма победа, макар че първоначално точно източници като Пегов говореха каква касапница са направили украинците с настъпващите руски сили там.

С подигравка с маркови думи на Зеленски: ВИДЕО как руснаците страдат при Павловка

Думите му са доста показателни, защото вариантите сега са два - или лъже с цел заблуда на противника, или просто потвърждава това, което от няколко дни украински и западни източници коментират - че кулминацията на руската офанзива в Донецка област вече е достигната и премината и че без значителни подкрепления в жива сила и боеприпаси значими успехи не могат да бъдат постигнати.

"Самият Въгледар е южният форпост на украинските войски в Донбас и източният форпост в Запорожското направление. Превземането му ще отвори перспективи за руската армия да се придвижи към Курахово, един от основните логистични центрове на украинската армия в Донбас. На свой ред украинската армия може да атакува от Въгледар в посока Волноваха - там се намира важен руски логистичен център", обяснява още Пегов.

Показателни са и думите му за Бахмут, които отново показват колко "напредва" руската армия и то ЧВК Вагнер основно: "Много месеци тежки битки. Месомелачка от двете страни. Но, честно казано, дори няма много оперативен смисъл. Въоръжените сили на Украйна вече са изградили най-малко две линии на ешелонирана отбрана извън града. И в същото време самият Бахмут няма да се предаде. Дори се опитват да контраатакуват".

ОЩЕ: При нови данни за 500 убити и ранени руснаци: Караници в Русия кой е виновен за Макеевка

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес