Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 60 са задържаните в Грузия, готви се нов мащабен протест (ВИДЕО)

08 март 2023, 10:27 часа • 1039 прочитания

Най-малко 66 души са били задържани по време на мащабния протест пред парламента в Грузия във вторник вечерта, съобщи Министерството на вътрешните работи в Тбилиси. Демонстрантите са били арестувани за "дребно хулиганство", неподчинение на органите на реда и хвърляне на "коктейли "Молотов" и камъни" по полицаи.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че е започнало разследване на инцидентите с насилие. Полицията в Грузия пък използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрациите.

Припомняме, че те бяха предизвикани от приемането на първо четене на нов закон за „чуждестранните агенти“. Той гласи, че всяка организация, която получава над 20% финансиране от чужбина, трябва да се регистрира като „чуждестранен агент“ и да се подложи на мониторинг от страна на властите, за да не ѝ бъдат наложени солидни глоби. Преди 11 г. на подобна база беше приет закон в Русия.

Сега случващото се в Грузия поставя препятствие пред страната по пътя към ЕС, смятат недоволните граждани. Те се притесняват, че НПО-та и независими медии ще бъдат пряко засегнати от закона и така ще се ограничи свободата на словото, както и гражданските права.

„Ще бъде дадена съответната правна оценка [от министерството] на действията на всички лица, които са улеснили и организирали превръщането на мирен протест в насилствени действия", заявиха от грузинското МВР, цитирани от местната медия agenda.ge.

В изявлението се казва още, че протестът е "излязъл извън рамките, установени от закона за свободата на изразяване и мирните събрания", и е придобил "насилствен характер".

Междувременно грузинската опозиция обяви нова протестна акция, планирана за този следобед – на 8 март. Тя ще се проведе на площада пред сградата на парламента в Тбилиси.

Закон за чуждестранните агенти е една от амбициите и на партия "Възраждане" в България, водена от Костадин Костадинов: Костадинов поиска закон за чуждестранните агенти по отношение на неправителствените организации.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес