Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Началникът на кабинета на Киър Стармър подаде оставка

06 октомври 2024, 19:26 часа • 623 прочитания

Началникът на кабинета на британския министър-председател Киър Стармър Сю Грей подаде оставка, след като бе подложена на интензивен контрол през първите месеци от управлението на лейбъристкото правителство. Тя заяви, че се оттегля, след като ѝ "станало ясно, че интензивните коментари около позицията ѝ рискуват да се превърнат в отвличане на вниманието от жизненоважната работа на правителството за промяна".

Оставката идва, след като британските медии съобщиха за напрежение по върховете на правителството между Грей и няколко политически съветници и разкриха, че нейната заплата е по-висока от тази на Стармър.

Сю Грей, снимка: Getty Images

Още: Стармър: Русия третира гражданите си в Украйна като месо, което се хвърля в месомелачка

Проблемите на Стармър

Конференцията на Лейбъристката партия миналия месец беше помрачена от няколко скандала, включително предполагаеми вътрешни борби и гняв заради това, че Стармър е приел безплатни подаръци на стойност хиляди лири.

Оттогава министър-председателят се опитва да овладее ситуацията. Той благодари на Грей за службата ѝ в изявление, съобщи BBC. "Искам да благодаря на Сю за цялата подкрепа, която ми оказа, както в опозиция, така и в правителството, и за работата ѝ по подготовката ни за управление и за стартирането на нашата програма за промяна. Тя изигра жизненоважна роля в укрепването на отношенията ни с регионите и нациите", каза британският премиер.

Още: Стармър със смешен лапсус: Призова "Хамас" да върне „колбасите“ вместо заложниците (ВИДЕО)

Грей, която преди това ръководеше разследването на "Партигейт" за незаконните партита на закрито, организирани от бившия министър-председател от Консервативната партия Борис Джонсън, сега ще поеме друга роля в правителството като пратеник за регионите и нациите.

Сю Грей ще бъде заменена като началник на щаба от Морган Максуини, който ръководеше кампанията на лейбъристите за общите избори, съобщава NOVA.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес