Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене в ЕП: Цифрови шофьорски книжки, нови тестове и изпитателен срок

28 февруари 2024, 15:35 часа
Реклама

Промени в правилата на ЕС за шофьорските книжки приеха евродепутатите на 28 февруари - в тях влизат цифрови книжки, самооценка на годността за шофиране и по-добра осведоменост за пешеходците.

Всяка година в ЕС има над 20 000 смъртни случая по пътищата. В този контекст Европарламентът подкрепя реформирането на правилата на блока за свидетелствата за управление на МПС, за да се гарантира, че те допринасят за пътната безопасност и за екологичния и цифровия преход на ЕС.

Още: Караш бързо или пил - без шофьорска книжка в целия ЕС: Нови правила

Предложение за тестовете за шофьорска книжка

Евродепутатите искат водачите да бъдат по-добре подготвени за реални ситуации при шофиране и да са наясно с рисковете, по-специално за уязвимите участници в пътното движение като пешеходци, деца, велосипедисти и ползватели на електрически скутери.

Още: Отнемане на шофьорската книжка в целия ЕС: Петър Витанов с примери за новите правила (ВИДЕО)

Ето защо шофирането в сняг и хлъзгави условия, безопасното използване на телефона по време на шофиране, слепите зони, системите за подпомагане на водача и гарантирането на безопасно отваряне на вратите на превозното средство също трябва да бъдат част от тестовете, за да се получи шофьорска книжка.

Снимка: БГНЕС

Валидност на шофьорските книжки

Евродепутатите приеха, че шофьорските книжки трябва да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили, както и 5 години за камиони и автобуси.

Още: Какво реши ЕС за шофьорските книжки? Полезна информация

Те не подкрепят намаляването на валидността на свидетелствата за управление на превозни средства за възрастни хора, както предлага Европейската комисия. Според ЕП това би било дискриминация.

Евродепутатите се съгласиха водачите да оценяват собствената си годност за шофиране, когато се издава и подновява шофьорската книжка, като остават на държавите от ЕС да решат дали самооценката трябва да бъде заменена с медицински преглед с минимален набор от проверки на зрението и сърдечносъдовите заболявания на водачите и др.

Членовете на ЕП обаче искат правителствата на ЕС да положат повече усилия за повишаване на обществената осведоменост за психическите и физическите сигнали, които могат да изложат човек на риск при шофиране.

Още: Окончателно: Не може да те глобят и да ти вземат книжката заради спряна служебно "Гражданска отговорност"

Начинаещи и придружавани шофьори

Неопитните шофьори ще трябва да преминат изпитателен период за шофиране от най-малко две години, през който ще бъдат подложени на определени ограничения - например по-строги ограничения за алкохол по време на шофиране и по-строги санкции за опасно шофиране, казват евродепутатите.

За да се смекчи недостигът на професионални шофьори, евродепутатите се съгласиха да позволят на 18-годишните да могат да получат книжка за шофиране на камион или автобус с до 16 пътници, при условие че притежават удостоверение за професионална компетентност. Освен това 17-годишните трябва също така да имат право на шофьорска книжка за автомобили или камиони, ако са придружени от опитен водач, се казва в проектозакона.

Още: Капаните в новите правила за изкарване на шофьорска книжка

Мобилно свидетелство за управление на МПС

В подкрепа на единния пазар на ЕС - членовете на ЕП подкрепят въвеждането на цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон и напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Още: Окончателно: Без смяна на шофьорската книжка, ако не сменяме областта

Следващи стъпки

Проектът за правила относно свидетелствата за управление на МПС в ЕС беше приет с 339 гласа „за“, 240 „против“ и 37 „въздържал се“, което представлява позицията на ЕП на първо четене.

Досието ще бъде проследено от новия Европарламент след европейските избори на 6-9 юни.

Още: КС реши: Не плащаш глоба - няма проблем да си върнеш шофьорската книжка

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес