Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: Русия отмени наказанията за престъпления в Украйна

15 декември 2022, 14:43 часа
Реклама

Депутатите от Държавната дума (долната камара на руския парламент) одобриха на първо четене законопроект, който премахва наказателната отговорност за престъпления, извършени в окупираните територии на Украйна, ако те са направени за „защита на интересите“ на Русия. На този скандален законопроект обърна внимание специализираното правно издание "Адвокатская улица".

ОЩЕ: Над 51 000 военни престъпления са документирани в Украйна от началото на войната 

Законопроектът се отнася за действия, извършени на териториите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) и в окупираните части на Запорожка и Херсонска области преди 30 септември 2022 г., тоест датата на официалното анексиране на украинските територии от Кремъл.

Интересен момент е, че отгоре на всичко тази дата е посочена само в една част от документа, което реално означава, че той не определя срокове докога важи тази отмяна.

В законопроекта е казано буквално следното:

"Не е престъпно и наказуемо деяние, за което се носи отговорност съгласно нормативните правни актове на Украйна, ако това деяние, съдържащо признаци за престъпление според Наказателния кодекс на Руската федерация, е насочено за защита на интересите на Руската федерация, ДНР, ЛНР или защитените от закона интереси на граждани или организации на Руската федерация, ДНР, ЛНР и на населението и организациите на Запорожка и Херсонска области."

ОЩЕ: САЩ: Виждаме огромна разлика в реакциите на Украйна и Русия на обвиненията във военни престъпления 

Руският адвокат Михаил Беняш нарече това „абсолютен ужас“: „Оказва се, че съдията ще може да освободи човек от наказателна отговорност за абсолютно всяко престъпление. Просто защото може да сметне, че то е насочено „в защита на интересите на Руската федерация“, казва той пред изданието. И посочва, че не е ясно дори какво се визира под „в интерес на Руската федерация“.

ОЩЕ: Руски дипломат се оплака на Турция, че украинската армия се държи агресивно

фейсбук

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес