Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На НАТО ще се наложи да участва във войната в Украйна, да е наблюдател зад кулисите не става: Френски експерт

11 юни 2024, 12:37 часа
Реклама

НАТО няма да може просто да наблюдава войната в Украйна зад кулисите. За да проведе победоносно контранастъпление и да си върне всичките територии, Киев се нуждае от помощта на своите съюзници на бойното поле. Това каза Никълъс Тенцер, гост-професор в Sciences Po (Париж) и старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика пред ТСН.

Според него НАТО отново няма да изпрати ясни сигнали за присъединяването на Украйна към Алианса и на предстоящата 75-та юбилейна среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли заради съпротивата на САЩ и Германия. И тази грешка се корени в отказа на няколко държави членки на Алианса да преразгледат дългогодишната практика на блока да не приема страни, които са във война, отбеляза Тенцер.

"За да се сложи край на тоталната война на Русия срещу Украйна, ако Киев не е в състояние незабавно да се присъедини към Алианса, единственото решение остава НАТО да влезе в Украйна или поне голям брой страни от Алианса да участват пряко. Защото въпреки премахването на пречките от страна на Конгреса на САЩ за доставката на оръжие на Украйна и края на табуто по отношение на директните атаки на Украйна срещу руска пригранична територия, това няма да е достатъчно, за да може Украйна да изгони руските войски от територията си", каза френският експерт.

Още: Путин и Лукашенко подготвят много сериозна каша в Прибалтика, а НАТО трудно би помогнал (ВИДЕО)

Според него е време да се каже неудобната истина, че на НАТО ще се наложи да участва в тази война пряко, и добър прецедент, който да илюстрира това, е войната в бивша Югославия, когато в самия й край Алиансът се намеси. 

Освен това експертът обърна внимание и на още един момент, който често се пренебрегва - че член 5 не се задейства само при ядрена опасност, но и за конвенционално възпиране на враждебни действия. Така че ако Русия атакува страна от НАТО като например Естония, този член трябва да се задейства.

Защото, пита експертът, какво иначе би било доверието към НАТО в средносрочен план, ако той отказва да води битките, които са решаващи за сигурността на цяла Европа и извън нея.

Още: Горчиво дежавю: Путин отговори дали ще нападне НАТО - със същите думи като за Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес