Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мрак се спуска над Украйна: И Welt се включи в този хор

05 август 2024, 07:30 часа • 5142 прочитания

В Брюксел не очакват, че Украйна ще успее да си върне териториите, окупирани от Русия. Никой обаче не иска да говори за това открито – поне официално. Затова известното германско издание Welt публикува материал на база разговори с вътрешни източници, които обвиняват Европа за нейните мрачни прогнози.

Мрак за Украйна на хоризонта

Почти две години и половина след началото на руската инвазия в Украйна, ситуацията за Киев се развива по-лошо, отколкото нерядко се представя в публичния дискурс. През последните няколко дни руснаците отново овладяха две населени места в Донецка област: селата Прогрес и Евгениевка. А положението на 31-ва, 47-ма и 110-а украински механизирани бригади в района при Очеретино се влошава с всеки ден: Напредък, а какъв е резервът: Смущаващи данни за руската армия (ОБЗОР - ВИДЕО)

В източната част на страната, в Донбас, руснаците превземат едно след друго населени места (бел. ред. - говорим за селца, никое от които не е с население в трицифрено число с изключение на Красногоровка, Кураховското направление: Руската армия си тръгна от Армения, пълзи село по село в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО). Най-вероятно е само въпрос на време да пробият втората отбранителна линия на украинците. Москва успя да принуди Украйна да изтегли от Донбас части, отваряйки нов фронт в района на Харков. "Украинците се хванаха на въдицата", коментира полковник Маркус Рейснер от австрийското министерство на отбраната. Ситуацията се усложнява от честите прекъсвания на тока, като милиони украински домакинства често остават без вода или електричество.

Военни служители и дипломати от Европейския съюз и НАТО наблюдават събитията в Украйна с нарастващо безпокойство вече няколко месеца. Случващото се не се обсъжда публично, за да не се отслаби публичната подкрепа на Запада и да не се демотивират украинските войници на фронта.

Толкова ли е зле?

Кореспондент на Welt проведе много разговори за по-нататъшното развитие на събитията в Украйна. Всички негови събеседници са говорили при условие за анонимност. Никой от дипломатите или военните не очаква, че Киев ще успее да постигне целта, която си постави: да върне Крим, който стана част от Русия през 2014 г.

Повечето събеседници отбелязват, че "Украйна няма да може да победи", както един от военните го формулира изключително просто. На практика това означава, че Киев ще загуби не само Крим, но и други територии, преминали в ръцете на руснаците в източната част на страната. Загубените територии представляват почти 1/5 от общата площ на Украйна.

Високопоставен дипломат от една централноевропейска страна, който многократно е повдигал тази тема в разговори с колеги, каза: "Целта на Запада е Украйна да запази позицията си тази година. Предполагаме, че през първата половина на 2025 г. Кремъл постепенно ще изчерпи ресурсите си, скоростта на руската офанзива ще се забави, а Украйна от своя страна отново ще постигне успехи на фронта. Това мнение обаче не е най-популярното.

За повечето изглежда много по-вероятно примирието да е точно зад ъгъла и да бъде договорено през следващите 6 до 9 месеца, независимо от резултата на президентските избори в САЩ. "Предвид настоящите обстоятелства, не виждам друг изход освен ранно прекратяване на огъня. В този случай конфликтът може да се проточи с години и местните нарушения на примирието ще се случват отново и отново", каза високопоставен дипломат пред Welt.

Отговаряйки на въпрос дали издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин ще се възползва от времето, спечелено от примирието, за да укрепи армията си за ново настъпление, събеседникът на изданието подчерта: "Запада също трябва да се възползва от дадената пауза, за да увеличи отбранителната си способност. Тогава ще успее да удържи Кремъл и руснаците да не правят нова офанзива".

Запада още не смее да разбере дали Путин е капо или има кент флош роял

Защо вярата на Запада в победата на Украйна до голяма степен избледня? И защо западните военни служители и дипломати считат прекратяването на огъня за все по-реалистично? Брюксел смята, че Запада няма да увеличи военната подкрепа за Киев в бъдеще до ниво, което да му позволи да започне успешна широкомащабна контраофанзива.

"Вашингтон и Берлин просто се страхуват твърде много от ескалацията на войната и непредсказуемостта със Путин", е общото мнение във военните среди. На практика тази позиция означава, че според военни експерти ключови западни политици - президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц - се опасяват, че под прекомерен натиск Путин може да използва тактическо ядрено оръжие. Или че ще настъпи колапс на Руската федерация, тоест контролът над повече от 6000 руски ядрени бойни глави може да попадне в ръцете на терористи или авторитарни ръководители на региони, като ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров. Поради такива страхове, Запада ще продължи да доставя оръжие на Украйна, но "без да губи чувство за мярка". От друга страна, Брюксел също признава, че Русия, за разлика от Украйна, е в състояние да продължи мобилизацията и да прибере във военните си редици нови резервисти.

Друг печеливш фактор за Кремъл са текущите приходи от продажбата на суров петрол, газ и въглища, които не са засегнати от западните санкции в достатъчна степен. Според финландския Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) Русия е получила като приходи 700 милиарда евро от началото на войната. Тази сума е повече от достатъчна за финансиране на нарастващите разходи за войната, поне засега: Срив: "Газпром" е на загуба за пръв път от четвърт век

Според върховния главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи сега Русия може да произвежда 3 милиона артилерийски снаряда годишно (отделен факт е колко прави всъщност и с какво качество, след като Путин ходи лично в Северна Корея да осигурява военна помощ за Русия). Тази цифра е "повече от 3 пъти над прогнозите на Вашингтон при избухването на военните действия и съответства на повече от произвежданите боеприпаси от всичките 32 държави-членки на НАТО взети заедно", съобщи Каволи пред Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите: Снаряди: Числата сочат как Запада се мотае и Путин печели в Украйна

Наскоро украинският президент Володимир Зеленски за първи път демонстрира готовността си да води преки преговори с Русия в случай на мирна конференция през ноември тази година. Той заяви: "Мисля, че всички трябва да разберем, че конфликтът трябва да приключи възможно най-скоро". Украинският лидер заяви в интервю за японската телевизия NHK, че не може да се съгласи с исканията за прекратяване на огъня, докато Русия контролира украинските територии: Зеленски обяви краен срок за следващата фаза на мирния процес в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Според социологическо проучване на мозъчния тръст "Разумков", 44% от украинското население счита, че е дошло времето за преговори. В същото време огромното мнозинство от жителите на Украйна е на мнението, че страната не бива да се съгласява с условията за "мир", предложени от Путин. 83% са заявили, че няма да се съгласят с извеждането на украинските войски от териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, както и предаването им на режима на Путин. Брюксел обаче се опасява, че прекратяване на огъня може да сложи край на политическия живот на Зеленски.

Източник: "Welt"

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес