Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва иска "незабавно освобождаване" на рускинята, арестувана в Дания за шпионаж

12 юни 2024, 15:21 часа

Руското външно министерство призова в сряда за "незабавното освобождаване" на рускинята, арестувана в Дания за шпионаж, като заяви, че Копенхаген не е представил "никакви доказателства" за вината й. Това се казва в изявление на говорителката на министерството Мария Захарова.

Реклама

Жената, за която датските разузнавателни служби обявиха предния ден, че е задържана, е свързана с разкритията на датското обществено радио DR и други европейски медии за руската фондация "Правфонд" ("Фонд за поддръжка и защита на съотечествениците в чужбина"), заподозряна във финансиране на проекти за дезинформация и защита на заподозрени в шпионаж, според документи, събрани от DR. 

Още: Русия задържа французин, заподозрян в събиране на военна информация (ВИДЕО)

Случаите за предполагаем шпионаж, включващи Москва, се увеличават през последните месеци в Европа, особено в Обединеното кралство, където петима българи бяха обвинени в края на март. В Германия бивш офицер от армията беше осъден на три години и половина затвор в края на месец май. В средата на април двама мъже с руско и германско гражданство бяха обвинени в планиране на саботаж в полза на Русия, включително в база на американската армия.

Още: Франция арестува мъж с украинско и руско гражданство, държал експлозиви в Париж

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес