Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова: Спираме да плащаме вноски в ОНД, готвим се за излизане

02 ноември 2023, 15:02 часа • 3141 прочитания

Молдова ще спре да плаща вноски в Общността на независимите държави (ОНД) и се подготвя за излизане от структурата, събираща страните в орбитата на Русия. Това съобщи пресслужбата на финансовото министерство в Кишинев на 2 ноември.

Още: НАТО призовава Русия да се изтегли от Молдова

Защо?

Според проекторешението на Министерството на финансите на Молдова - сумата, предназначена за плащане на годишни членски вноски в международни организации през 2023 г., ще бъде намалена с 16 млн. леи (около 828 хил. евро). Намалението до голяма степен се дължи на факта, че Молдова вече няма да плаща такси за участие в Интерпарламентарната асамблея на ОНД и в седем организации на тази общност.

На фона на руската инвазия в Украйна властите в Кишинев обявиха постепенното оттегляне на Молдова от ОНД и вече денонсираха десетки споразумения, подписани в рамките на организацията.

Още: Украйна и Молдова вече са със статут на наблюдатели в Европейския парламент

През юли молдовският парламент гласува за оттеглянето на страната от парламентарната асамблея на ОНД, както и от редица споразумения в рамките на общността. Сред тях са такива, които предвиждат формирането на единно образователно пространство, снабдяване на граничната охрана със специално оборудване и обмен на информация за извънредни ситуации между участващите държави и др., съобщи радио "Свобода".

Какво е ОНД?

Общността на независимите държави (ОНД) е международна организация, създадена през 1991 г. след разпадането на СССР. Тя включва 10 от 15-те страни, които преди това са били част от Съветския съюз. Целта ѝ е да регулира сътрудничеството между тях.

Още: Преди изборите: Молдова забрани руските медии

Членове са: Армения, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан.

Молдова ратифицира Устава на ОНД през 1994 г. Когато напусне общността, тя ще влезе в клуба на Украйна и Грузия, които го сториха съответно през 2014 и 2008 г.

Този ход на Кишинев е обясним, предвид очакваното начало на преговори за членство в Европейския съюз. Миналата година Украйна и Молдова получиха статут на страни кандидати за членство, а на 8 ноември се очаква положително становище от Еврокомисията за старт на същинските преговори за влизане.

Още: Politico: ЕК ще препоръча начало на преговори за членство на Украйна в ЕС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес