Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова пред два важни избора - нов президент и референдум за ЕС

20 октомври 2024, 07:50 часа • 1885 прочитания

Ключов ден за Молдова - обществото там ще гласува на президентски избори и референдум за Европейския съюз. Високи са опасенията за руска намеса в двата ключови изборни теста на фона на войната в съседна Украйна, предаде БГНЕС.

Още: САЩ: Русия работи за подкопаване на вота в Молдова

Избирателните секции отварят в 7:00 ч. сутринта местно време (07:00 ч. българско) и затварят в 21:00 ч. Частични резултати се очакват около 22:00 ч. За референдума 55,1 на сто от анкетираните са заявили, че ще гласуват с „да“, а 34,5% - с „не“.

Референдумът пита дали конституцията трябва да бъде променена, така че да включва присъединяването към ЕС като основна цел. През юни тази година 27-членният блок започна преговори за членство с Кишинев.

Молдова на кръстопът

Изборите са тест за проевропейския завой на бившата съветска република под ръководството на сегашния президент Майа Санду, която се стреми към втори мандат в страната с 2,6 млн. души население.

Полицията извърши стотици арести, след като разкри мащабна схема за купуване на гласове. Властите предупредиха тази седмица предупреди, че до една четвърт от подадените бюлетини може да бъдат повлияни от руски пари.

„Страната ни се намира на кръстопът. Група крадци се опитват да измамят хората, обещават им пари, дават им фалшива информация“, заяви министър-председателят Дорин Речан, като призова молдовците „да бъдат бдителни“.

Санду, който през 2020 г. победи подкрепян от Москва кандидат, прекъсна връзките на страната с Москва и подаде молба за присъединяване на Молдова към ЕС след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Опасенията за руска намеса са все по-силни

Милиони долари от Русия за корумпиране на гласоподаватели са били вкарани в страната от хора, свързани с Илан Шор, избягал бизнесмен и бивш политик, съобщи полицията по-рано този месец.

„Русия работи усилено. Никога досега не са влагали толкова много пари“, заяви румънският историк Арманд Госу, който е специалист по Русия и бившето съветско пространство.

Освен купуването на гласове е установено, че стотици млади хора са били обучавани в Русия и на Балканите да създават „масови безредици“ в Молдова, включително в тактики за провокиране на органите на реда.

Още: Молдова разкри безпрецедентни фалшификации на проруски вот срещу членство в ЕС

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес