Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова иска да се присъедини към ЕС през 2019 г.

29 април 2014, 18:30 часа • 20576 прочитания

Молдова иска да се присъедини към Европейския съюз през 2019 г., каза министър-председателят Юрий Лянке, предаде БГНЕС.

Молдовците получиха гаранции за безвизово пътуване до повечето страни от ЕС в понеделник като част от кандидатурата на страната да подпише споразумение за асоцииране с 28-националния блок.

"Ние имаме амбициозна цел, но смятам, че можем да я постигнем: да направим всичко възможно Молдова да стане пълноправен член на ЕС, когато Румъния стане ротационен председател през 2019 г.", каза Лянке по време на посещение в град Скулен на румънско-молдовската граница.

Разположена между Румъния на запад и Украйна на изток, Молдова има население от 3,5 милиона души и е най-бедната страна в Европа. Тя е една от шестте бивши съветски републики, които ЕС се надява да приобщи като част от програмата за Източно партньорство по източния си фланг. Армения, Азербайджан и Беларус се обърнаха към Москва, както и сваления украински президент Виктор Янкович.

Молдова и Грузия започнаха програма за партньорство с ЕС през ноември миналата година. Очаква се да подпишат окончателно споразумение за присъединяване с ЕС през юни.

Пътят на Молдова към Европа може да се окаже труден, защото проруският отцепил се район на Приднестровието в източната част на страната отхвърли споразумението. Рускоговорящата автономна област Гагаузия и южната част на Молдова също се противопоставя. Молдова е силно зависима от руския газ.

Лянке подчерта, че газопроводът, който свързва Молдова с Румъния, трябва да бъде завършен до края на август. "Ще можем да получаваме румънски газ. Така ще разберем какво означава диверсификация и енергийна сигурност", каза той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес