Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова даде старт на военно учение със САЩ и Румъния (ВИДЕО)

05 август 2024, 17:06 часа • 1296 прочитания

Националната армия на Молдова ще проведе от днес, 5 август, до 23 август многонационалното учение "Огнен щит-2024".

Тренировките, в които ще участват молдовски, румънски и американски войници, имат за цел да развият оперативните способности и да повишат оперативната съвместимост на участващия личен състав, съобщиха от молдовското военно министерство.

За учението ще бъдат използвани военнотехнически единици и артилерийски системи на Националната армия на Молдова.

"Огнен щит" се провежда в съответствие с плана за обучение на молдовската армия за 2024 г. То се организира ежегодно, като започна още от 2015 г.

Напрежението между Молдова и Русия

Учението започва в период, в който напрежението между бившата съветска република и агресорът във войната в Украйна - Русия - отново нарасна.

Руските власти подновиха информационните си атаки срещу Молдова след съобщенията, че властите в Кишинев разследват двама молдовски държавни служители за шпионаж. На 31 юли молдовската служба на Радио „Свобода“/„Свободна Европа“ съобщи, че властите претърсват офиси на местни депутати във връзка с дело за шпионаж срещу ръководителя на правния отдел на парламента Йон Креанга, за когото се твърди, че предоставял информация на Москва.

Още: Москва плаши Молдова, след като Кишинев задържа държавни служители заради руски шпионаж

Ден по-късно посланикът на Руската федерация в Молдова - Олег Васнецов - беше извикан в Министерството на външните работи в Кишинев. Връчена му бе нота, в която пишеше, че служител на руското посолство е обявен за нежелано лице („персона нон грата“).

Решението на молдовските власти е взето на базата на "получени информация и доказателства, които свидетелстват за извършването на територията на Република Молдова (от руския дипломат) на дейности, несъвместими с дипломатическия статут", гласеше официалното съобщение на МВнР в Кишинев. На дипломатически език това означава, че на практика служителят е действал като шпионин.

Още: Молдова изгони служител на руското посолство и привика посланика на Москва

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес