Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могерини: Европа и светът имат нужда от по-силен ЕС

12 юли 2016, 13:33 часа • 1265 прочитания

Съществуването на Европейския съюз, както никога до сега е поставено под въпрос. Както никога до сега европейските граждани и светът имат нужда от по-силен ЕС, заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

В авторски текст, публикуван в сръбския вестник "Данас", Могерини посочва, че през последните няколко години по-широкият регион е станал по-несигурен и по-нестабилен. Според нея кризата в ЕС и извън него пряко влияе върху живота на всички европейски граждани.

"В трудни времена като сегашните, силен е онзи ЕС, който разсъждава стратегически, споделя визия и действа като едно цяло. След като Обединеното кралство гласува за Brexit, европейците наистина ще трябва отново да помислят как функционира нашия Съюз. Ние обаче наистина знаем върху какво трябва да работим. Знаем какви са принципите ни, интересите и приоритетите ни", казва Могерини, пише още БГНЕС.

"Сега не е време за политическа независимост. Необходима ни е стратегия, която обединява общата визия за съвместно действие", уточнява тя.

Според върховния представител за външна политика нито една страна членка на ЕС, която действа сама, няма да има силата да се справи с опасностите, с които се сблъсква ЕС.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес