Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Модерната руска стръв за мир към Европа: В стил разделяй и владей (ОБЗОР - ВИДЕО)

18 юли 2024, 09:55 часа • 5646 прочитания

"Готови сме да обсъждаме и да говорим за проблемите с безопасността в Европа – разбира се, като отчитаме първопричините за възникването им и зачитаме законните руски интереси за безопасността на Руската федерация". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по най-горещата световна тема – мир в Украйна.

Показателни за позицията на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин обаче бяха думите на Лавров в смисъл как "другите" са виновни, че няма мир: "Всеки път щом достигнем до рамки на взаимно съгласие, тези рамки се разрушават – не от нас, а от украинците и техните "господари". Лавров говори от Ню Йорк, където е седалището на ООН, а компания му правеше унгарският външен министър Петер Сиярто, който го подкрепи в повтаряната до втръсване кремълска пропаганда как Украйна нарушавала правата на "националните малцинства". Пред Съвета за сигурност на ООН руският външен министър посочи, че подходът за "втора мирна конференция" на Украйна и Запада, този път с участието на Русия, е неприемлив и че Русия не може да изостави население, което счита за руско – а Запада "на всяка цена" подкрепя формулата за мир на Зеленски: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20. На мирната среща в Швейцария в средата на юни, 2024 година обаче не беше разгледана цялата формула, а само 3 части от нея, припомнете си: Споразумението от срещата на върха в Швейцария: Публикуван е пълният текст

По отношение на мира в Украйна, в последните малко повече от 24 часа излязоха материали в големи западни издания, които сочат в различни посоки кой в момента е готов повече да търси спиране на огъня и (някакво подобие на) мир и за всяка посока има аргументи. Позицията, че Путин гледа повече към поне моментен мир е защитена с аргументи за все по-намаляващи запаси от съветска военна техника – с изчисления, че критичен момент в това отношение за Руската федерация може да настъпи към втората половина на 2025 година. Украинското издание Defense Express обаче предупреждава, че в сметките липсват изчисления за повредените на бойното поле в Украйна, но все пак можещи да се ремонтират руски танкове и БТР-и, което според украинската медия ще значи малко повече резерв в техника за руснаците, с още поне половин година над сметките в The Economist. Същевременно обаче се отбелязва и как напоследък има все повече данни за унищожени от украинците руски артилерийски системи – явно фокус на украинската военна стратегия в момента. А втората позиция е, че Украйна не може да спре руското настъпление, което, макар и бавно и кърваво за руската армия, наближава важна логистична линия за удържането на Източна Украйна – затова Киев мисли за преговори: The Economist: Путин иска мир - Русия изчерпва съветското оръжие и не може да прави ново

Руските държавни медии реагираха с публицистични материали на поредната отвратителна порция твърдения на бившия руски президент, бивш руски премиер и настоящ зам.-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев. Медведев даде интервю пред руското издание "Аргументи и факти", в което внуши, че Украйна няма да съществува до 2034 година – а в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) разчита руската публицистично-информационна вълна заради Медведев като обработване на общественото мнение в Русия за дълга война в Украйна - поне 10 години, преди Украйна да бъде сломена и унищожена.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

След три дни на известно понижение в интензивността на бойните действия, "жегата" на фронта отново се появи, с по-високи градуси. За денонощието на 17 юли има 144 бойни сблъсъка по целия фронт спрямо 112 на 16 юли, сочи сводката на украинския генщаб. Има и новина – вече не Покровското, а Торецкото направление е на първо място по интензивност на боевете. Там е имало 29 руски пехотни атаки срещу селата Ню Йорк и Пивнично (на български език село Северно), украинският щаб подчертава и, че е имало руски бомбардировки с авиационни бомби. Предстои да видим дали тенденцията жегата на боевете да е на първо място в Торецкото направление ще се запази – украинският военен експерт Константин Машовец вече два пъти посочи, че скоро руското военно командване ще трябва да избере дали руската армия да се хвърли основно там или да продължи приоритетно да опитва да настъпи на запад, към Покровск, а в библиографията на цитирания по-горе анализ на ISW има препратки към геолокализирани видеокадри от Телеграм, показващи, че украинците са си върнали някои позиции в село Ню Йорк: Бием се срещу фашизма, а той е при нас и ни заличава: Закъсва ли Путин за войници? (ВИДЕО)

В Покровското направление е имало 26 руски пехотни атаки, отново по цялата линия на бойните действия – от Новоалександровка и Калиново до Яснобродовка и Карловка (север – юг). Руски телеграм канали говорят за руски тактически успехи по цялата линия, конкретно Новоселовка Перша и Лозоватско, което е южно от Новоалександорвка и северно от Новоселовка Перша (КАРТА):

Интересно, но факт – за втори пореден ден в Харковска област бойните сблъсъци са много. Този път – 20 бойни сблъсъка в районите на Вовчанск и Глубоко (украинската армия влезе в селото, то е западната точка на линията с Лукянци и се намира на няколко километра северно от Липци, което беше главната цел в спомагателното направление на руската офанзива в Харковска област, започнала на 10 май, 2024 година). Интензивността на боевете се е повишила още в Купянското и Лиманското направление – там е имало съответно 11 и 10 отбити руски пехотни атаки. Според популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, украинците имат позиции в югозападната част на Глубоко и от тях атакуват руските позиции в центъра на селото. За Вовчанск "Рибар" пише, че големите боеве са при т.нар. химически (агрегатен) завод в северозападната част на града и че украинците прехвърлят подкрепления на север от река Вовча (Волча).

Извън Южна Украйна (Запорожка област), където отдавна има относително затишие, само в Краматорското направление (Часов Яр) е отчетен едноцифрен брой руски пехотни атаки – 6. В Кураховското направление, където основна позиция на боеве е Красногоровка, е имало 12 руски пехотни атаки - в това направление руските загуби на военна техника са покъртителни (кадрите са от път Т0524 Маринка - Угледар, оттам има и други видеокадри, показващи че руснаците напредват по този път, въпреки големите жертви - пътят е важна логистична линия. Има данни и за руски напредък по път О0532, северно от Володимировка, който е бил спрян - КАРТА).

След двусмислената новина, че Украйна е отстъпила от Кринки, украинският генщаб съобщава за 5 отбити руски пехотни атаки на източния бряг на река Днепър: Украйна отстъпи от плацдарма си на изток от Днепър: Да или не?

Руското военно министерство съобщава за 33 свалени дрона над Крим през тази нощ и още 2 свалени в Брянска област. Късно снощи отново имаше въздушна тревога в Киев – украинските ВВС публикуваха в официалния си канал в Телеграм предупреждение за излетели МиГ-31 от летището в Саваслейка. С тези самолети се изстрелват ракети "Кинжал". Отново в Телеграм кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за пожар в Дарницки район на украинската столица, но с уточнение, че е заради падащи отломки – основните данни от украинските ВВС бяха за атаки с дронове (в Киев, Харков, Суми, Днипро, Полтава, Запорожие), така и не се появиха данни за руска ракетна атака. На три пъти имаше официални предупреждения за въздушна тревога в Киев – в крайна сметка украинските ВВС съобщават, че са свалили 16 дрона "Шахед" от 16 изстреляни от руснаците, както и 2 ракети Х59/Х-69, а една ракета Х-35 не е свалена: Тревога за въздушно нападение и експлозии в Киев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес