Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Много убити украински войници": Сирски ще разследва командир на бригада при Красногоровка

15 юли 2024, 12:32 часа • 12468 прочитания

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирски е разпоредил проверка на 59-а отделна моторизирана бригада "Яков Хандзюк" заради големите загуби на подразделението. Това съобщи Генералният щаб на украинската армия на 15 юли.

Защитничка на "Азовстал" обвини командира на бригадата

Съобщението дойде само ден след като защитникът на "Азовстал" - медикът Катерина Полищук, известна с прякора Птицата, - призова Сирски и президента Володимир Зеленски да разследват бригадата заради предполагаемото неправомерно поведение на нейния командир Богдан Шевчук.

Още: В Крим пак гърми: Сбогува ли се Русия с още една ПВО система? (СНИМКИ)

"Тъй като хиляди войници остават в зоната на бойните действия под ръководството на Шевчук, Ви моля, върховен главнокомандващ, да обърнете внимание и да проведете вътрешно разследване", написа Полищук в публикация във Facebook на 14 юли. Тя обвини Шевчук в "престъпни заповеди, небрежност, действия, довели до смъртта на голям брой войници", както и в кариеризъм, отстраняване на несъгласни с него командири и други прегрешения.

И началникът на медицинската служба на батальона "Вълците на Да Винчи" Алина Михайлова съобщи за конфликт в 59-а бригада поради недостатъчно качествено обслужване на ниво медицинска рота. Тя отбеляза, че апелът ѝ е бил почти игнориран, пише УНИАН.

Снимка: Телеграм канал на Олександър Сирски

На място е пратена работна група

В изявлението на Генералния щаб не се посочват изрично имената на Полищук или Шевчук и не се споменават конкретни обстоятелства, довели до започването на разследването.

Още: Никакво освобождаване на мобилизирани руснаци не предстои, увери руски депутат

"За да провери ситуацията в 59-а отделна моторизирана пехотна бригада, носеща името на Яков Хандзюк (военен деец на Украинската народна република, живял в периода 1873-1918 г. - бел. ред.), и да изясни обстоятелствата, свързани с неотдавнашните загуби сред личния състав, главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна реши да изпрати в зоната на отговорност на подразделението комплексна работна група, ръководена от началника на Военноправната служба на Въоръжените сили на Украйна", отбелязаха от Генералния щаб.

59-а бригада е разположена близо до Красногоровка в Донецка област - фронтови град, който е подложен на силен натиск от руските сили. Става въпрос за Кураховското направление на фронта, където през последните дни руските военни блогъри говорят за "тактически успехи" на силите на Владимир Путин, но по-значим напредък така и не е постигнат.

Коя е Катерина Полищук и какво още твърди?

Полищук е пленена от Русия през май 2022 г., след като "Азовстал" - металургичният завод, който служеше като последната останала крепост на Украйна в обсадения Мариупол, попада в руски ръце. Тя е освободена заедно с над 200 защитници през есента на същата година, като се присъединява към 59-а бригада и скоро след това се завръща на фронта, разказва историята ѝ Kyiv Independent.

Още: С американски БТР "Брадли": Украински затворници щурмуват руски позиции (ВИДЕО)

Тя похвали предишните командири на подразделението, но заяви, че Шевчук е бил назначен на поста през април 2024 г. благодарение на "семейни връзки във висшето военно ръководство".

"Заради нечовешкото и непрофесионално отношение на Шевчук бях принудена да спра да сътруднича" с това подразделение, пише Полищук и добавя, че "не всеки има възможност да се противопостави на престъпните заповеди, насочени единствено към спечелването на допълнителни звезди от този човек".

Миналия месец Полищук напусна армията заради "болезнени промени" в живота си.

Проблемите с украинските командири

През юни Зеленски уволни командира на Обединените сили генерал-лейтенант Юрий Содол.

Подполковник Богдан Кротевич, един от командирите на бригада "Азов", заяви на 23 юни, че е подал официална жалба до Държавното бюро за разследване, в която призовава за разследване на един от генералите. Според неразкрити източници на "Украинска правда" въпросният генерал е именно Содол.

Сега украинският журналист Юрий Бутусов специално публикува в профила си във Facebook история за командир от 41-ва украинска механизирана бригада, който сега е назначен в Торецкото направление - според него този конкретен случай е пример за лошото ръководство на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Вижте повече тук: Числата говорят как е в Украйна. Защо Русия е в ООН щом нарушава хартата ѝ? (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес