Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мир за Украйна и връщане на украинските деца: Приключи срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

16 юни 2024, 16:18 часа
Реклама

Десетки държави заявиха, че "териториалната цялост" на Украйна трябва да бъде зачитана във всяко мирно споразумение за прекратяване на войната и подчертаха, че "диалогът между всички страни" ще бъде необходим за трайно уреждане на конфликта. Общо 80 държави подписаха декларацията за края на срещата - сред тези, които не подписаха, са Бразилия (тя заяви статут на наблюдател), Южна Африка, Саудитска Арабия, Тайланд, Индия, Мексико и ОАЕ. Всички тези държави са сред тези, които запазват сравнително добри отношение с Русия.

Впоследствие се оказа, че Ирак и Йордания, които подписаха, са оттеглили подписите си. Украинската делегация провежда консултации със страните, които не са подписали комюникето, с цел добавянето им към списъка (Саудитска Арабия, Армения, Бахрейн, Тайланд, Ватикана (наблюдател), Индия, Либия, Колумбия (колумбийският представител не дойде при подписването), Мексико, Южна Африка, Бразилия (наблюдател), Индонезия, ОАЕ, Ирак и Йордания).

В заключителното комюнике, публикувано в края на голямата двудневна дипломатическа среща на върха в Швейцария, по-голямата част от страните (общо 92) подкрепиха и призива за размяна на всички пленени войници и връщане на депортираните в Русия украински деца. ООН като организация също подписа.

Специално за Китай, украинският президент Володимир Зеленски коментира, че единственият враг на Украйна е Владимир Путин. "Приятелите са тези, които те подкрепят в трудни моменти. Бих желал Китай да ни е приятел", каза той.

"Веднага щом Бразилия и Китай се присъединят към принципите, които ни обединиха в Швейцария, ще се радваме да чуем техните позиции - дори и да не съвпадат с по-голямата част от света. Нормално е да обединим усилията си, за да сложим край на войната", добави Зеленски.

Още: Силяновска: Войната в Украйна е проблем на Европа и на целия свят

Какво се реши на срещата

Снимка: Getty Images

"Вярваме, че постигането на мир изисква участието и диалога между всички страни. Потвърждаваме отново ангажимента си към принципите на суверенитет, независимост и териториална цялост на всички държави, включително Украйна, в рамките на техните международно признати граници и разрешаването на спорове чрез мирни средства като принципи на международното право", се казва в документа.

В заключителния документ се призовава също така всички военнопленници да бъдат освободени чрез "пълна размяна" и всички украински деца, които са били "депортирани и незаконно разселени", да бъдат върнати в Украйна. Киев обвинява Русия, че е отвлякла близо 20 000 деца от източната и южната част на страната, над които нейните сили са установили контрол.

И още - ядрена сигурност чрез отговорно и безопасно управление на ядрените мощности навсякъде по света, връщане на АЕЦ Запорожие на Украйна. Свободно движение на стоки през украинските пристанища, за да няма нарушение на веригите за доставки на хранителни продукти и глад в планетарен мащаб.

Още: Мир в Украйна: Няма да го бъде чрез окупация (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

"Продоволствената сигурност не трябва да се превръща в оръжие по никакъв начин", се посочва в декларацията и се подчертава, че достъпът до пристанищата в Черно и Азовско море е "от решаващо значение" за световните доставки на храни.

Декларацията призовава Украйна да има "пълен суверенен контрол" върху атомната електроцентрала в Запорожие. Съоръжението, разположено в южната част на Украйна, е най-големият обект на ядрената енергетика в Европа и е под контрола от руските сили от началото на войната.

Още: Зеленски: Русия ще бъде уведомена за плана ни, за да фиксираме края на войната на втората среща на върха

Над 90 държави, но без Русия

Повече от 90 държави се събраха в швейцарския курорт Бюргенсток за срещата на върха, посветена на обсъждането на предложенията на Киев за изход от конфликта.

Не всички участници подкрепиха документа, включително Индия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Москва не беше поканена и отхвърли срещата на върха като "абсурдна" и "безсмислена". Но все още действащият премиер на Нидерландия обобщи посланията от Запада - Русия правилно не дойде на тази срещата, защото трябва да почне да спазва принципите на международното право и на Хартата на ООН. Докато не го прави, устойчив мир няма да има:

Киев работеше усилено, за да осигури присъствието на държави, които поддържат топли отношения с Русия, съобщава БГНЕС. А Зеленски изрично каза: "Украйна е готова веднага да почне преговори с Русия - тогава, когато Русия започне да уважава украинската териториална цялост".

Още: За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес