Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицотакис пред НАТО: Гърция има "оръжия" срещу упорството на Мицкоски

12 юли 2024, 09:55 часа • 1968 прочитания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е уведомил колегите си от НАТО, че министър-председателят на Северна Македония - Християн Мицкоски - не прилага ключов член от Преспанското споразумение между двете държави.

Още: Мицкоски в САЩ обвини съседите, че създават пречки на Северна Македония

Става въпрос за името на югозападната ни съседка, която Мицкоски и неговата партия ВМРО-ДПМНЕ продължават да наричат Република Македония вместо Северна Македония. Това е "изрично забранено от Преспанското споразумение", посочи Мицотакис по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, съобщи ЕРТ.

„Вярвам, че по един или друг начин ръководството на Република Северна Македония ще осъзнае, че тази тактика е напълно контрапродуктивна. Споразуменията, които трябва да се спазват, са нещо, което подчертах вчера и на Парламентарната асамблея на НАТО, и нещо, което мисля, че всички наши съюзници също разбират“, каза още гръцкият лидер, цитиран от БГНЕС.

Още: Мицкоски грубо наруши Преспанския договор и пред НАТО, продължава да използва "Македония": Гръцки медии

Гърция не разкрива "оръжията" си срещу Скопие

Той подчерта, че желанието на Гърция е Скопие да предприеме стъпки към ЕС, но това предполага зачитане на международното право и на споразуменията, които страната вече е подписала.

„Във всеки случай Гърция засега няма да разкрива "оръжията", с които разполага, за да отговори на евентуално упорство на ръководството на съседната страна", добави Мицотакис.

Още: Мицкоски: Поисках подкрепа от Италия, за да влезем в ЕС

Снимка: Кириакос Мицотакис и съпругата му на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Getty Images

НАТО се тревожи за Косово

НАТО и неговите мироопазващи сили в Косово - КФОР - са силно обезпокоени от ситуацията със сигурността и възможността тя да се влоши. Алиансът призовава Сърбия и Косово, а и посредниците от ЕС, да започнат диалог за намиране на политическо решение. Това заяви официален представител на НАТО във Вашингтон, където ръководителите на Алианса проведоха срещата си на върха, съобщи „Коха“.

"В НАТО сме на мнение, че решаването и стабилизирането на ситуацията в областта на сигурността в бъдеще ще зависи изцяло от политически решения. Многократно сме подчертавали необходимостта от диалог с посредничеството на ЕС и конструктивен дипломатически ангажимент. Подчертавали сме и необходимостта да се избягват едностранни действия, които биха могли да провокират инциденти в областта на сигурността", каза служителят на НАТО, цитиран от БГНЕС.

Според него е жалко, че ангажираността в диалога между Косово и Сърбия не доведе до разбирателство. Това означава, че напрежението на място продължава да има последици за сигурността. "Продължаваме да призоваваме и двете страни да се ангажират по най-конструктивния и полезен начин, защото единственото истинско решение на ситуацията е политическото решение", допълни той.

Още: Провокация: В Белград се появиха плакати с лика на Милошевич и надпис "Косово е Сърбия"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес