Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: Предишният състав на историческата комисия прахоса стотици хиляди евро

12 септември 2024, 13:27 часа • 3835 прочитания

„Предишният състав на историческата комисия с България похарчи стотици хиляди евро напразно и предаде националните интереси на Северна Македония“. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски, който призова за разследване как са били похарчени парите на комисията.

Изявлението му дойде, след като днес, 12 септември, историци, участвали в бившия македонски екип в комисията, заявиха, че в нея трябва да се включат експерти от ОССЕ, ЮНЕСКО и Съвета на Европа, предаде БГНЕС.

Още: "Удар срещу двустранните отношения с България": Журналист за искането на Мицкоски за историческата комисия

Мицкоски заяви, че е съгласен с включването на членове на ОССЕ, но също така обвини бившия състав на комисията, че е похарчил стотици хиляди евро напразно. „Нека ОССЕ да се включи, но сега ще се включат и контролните и разследващите органи, за да се види къде и за какво са похарчени парите, какви са хонорарите на тези, които през последните години не са направили нищо и са продали македонските интереси“, закани се той.

„Стотици хиляди евро, са похарчени напразно. За нещо, което доведе до капитулация чрез приемане на това, което прие дуото Ковачевски и Османи“, добави той.

Още: Мицкоски недоволен от историческата комисия с България, иска нови хора

В своето отворено писмо бившият състав на историческата комисия обвини управляващите в България и Северна Македония, че не са се старали да търсят историческата истина, а са преследвали политически и партийни интереси.

Македонските историци също така заявиха, че обществеността в РСМ е попаднала в „капана на националистите в България“.

Още: Проф. Вачков: Нашите азбучни истини звучат като революция за обществото в Северна Македония

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес