Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: Орбан иска да бъде домакин на двустранна среща между Северна Македония и България

04 октомври 2024, 10:37 часа • 640 прочитания

Унгария да организира двустранна среща в Будапеща между Република Северна Македония и България.

Това е част от плана на унгарския премиер Виктор Орбан, който е бил представен на самият премиер на югозападната ни съседка Християн Мицкоски. Председателстващата ЕС Унгария ще съдейства да се види дали могат да бъдат приближени позициите, за да може Северна Македония да започне преговори с ЕС, а самият Орбан да постигне дипломатически успех, обясни още в интервю за Канал 5 Мицкоски.

Той посочи, че в лицето на Орбан Северна Македония има голям приятел, "който не се щади да защитава македонските национални интереси", пише БТА.

Още: ЕК дава Орбанова Унгария на съд заради спорния закон за "националния суверенитет"

"Нека Европейският съюз да бъде арбитър, председателят на ЕС ни кани в Будапеща, за да решим всички въпроси предварително, не на етапи, да няма повече пречки и процесът (на евроинтеграция на Северна Македония) да не се билатерализира. Да започнем веднага. Не съм в тази история само за да участвам, а за да завърша с успех. Това е същността на целия този процес. Същността не е да се променя конституцията до следващото препятствие след 6 месеца. Това не е процес, който ще започне сега и ще приключи следващата седмица. Трябва да ги разрешим (проблемите) сега. Ако имаме обективни пречки (по време на преговорите с ЕС), това може да ни направи по-добри, но субективните проблеми, двустранната политика е проблем", заяви Мицкоски.

Според него преговорната рамка, в която като условие за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС е вписано включването на българите в страната в основния закон, не е договор, а в Договора за приятелство и добросъседство с България не е записано, че конституцията трябва да се променя.

В интервюто Мицкоски заяви, че представителите на ЕС, с които е разговарял в Брюксел, са му казали, че са подкрепили преговорната рамка, защото бившият президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски и бившият премиер Димитър Ковачевски са ги убедили, че ще осигурят необходимото мнозинство, за да бъдат вписани българите в конституцията на страната.

"Ако някой очаква от това правителство или от мен да приема нещо, срещу което по принцип съм бил против и съм имал аргументи, а не от инат, греши или не ме познава", заяви той. Мицкоски каза, че очаква някой да му каже причината защо българите в Северна Македония трябва да бъдат вписани в конституцията.

Още: "Няма нужда да посредничите": Потомците на македонските българи предложиха друго на Орбан

"Българското малцинство тук има всички възможни права. Ако някой политик твърди, че те са нарушени, трябва да има доказателства. А доказателствата можем да ги прочетем в решенията на Съда за правата на човека в Страсбург. И ако видим какво казва той, ще стане ясно, че там има 14 присъди за нарушени права на македонската общност в България и нито една по отношение на българската общност в (Северна) Македония. И сега ние трябва да сменим конституцията, за да започнем преговори, без никой да ни гарантира, че това е последното. Европейските ценности означават силни институции, европейските ценности са добросъседските отношения, честните отношения, приятелските отношения. Ако Брюксел иска (Северна) Македония да бъде в Европейския съюз - има начин. Ако някой в ​​Брюксел, в Берлин, в Париж, в Рим наистина иска да ни види там - има начин. Има ли желание, има и начин", заяви Мицкоски, според когото ще дойде ден, когато проблемите с България ще бъдат разрешени, а до тогава Северна Македония ще работи, за да увеличава своите приятели в ЕС и аргументите й да бъдат приети.

"Защото ние разговаряме с аргументи там. Не се инатим. И ако може в Преспанския договор да пише, че промените в конституцията ще влязат в сила след като гръцкия парламент ратифицира протокола за членство на (Северна ) Македония в НАТО, защо в този случай да не може", повтори тезата си Мицкоски.

Още: Денят за късане на български паспорти в Скопие май няма да е скоро. Ако изобщо дойде

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес