Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски недоволен от историческата комисия с България, иска нови хора

26 август 2024, 16:20 часа • 12868 прочитания

Македонският премиер Християн Мицкоски обяви, че съвсем скоро ще има промени в състава на смесената историческа комисия с България, предаде БГНЕС.

По думите му сегашната комисия не е "защитила националните интереси на македонския народ".

"Лично аз, ако питате мен, смятам, че сегашната смесена комисия абсолютно не оправда очакванията и не беше защитник на националните интереси на македонския народ. Иначе да - логично е като имаш ново правителство да има смени в определени институции, не виждам защо тук ще има политика. Нормално е с ново правителство, нови хора, да има кадрови промени. Не виждам какво страшно има тук", каза Мицкоски, който присъства на събитие по повод годишнината от рождението на Майка Тереза.

Още: Напрежение в Скопие: Показно убийство скара политиците (ВИДЕО)

Съвместната комисия беше създадена в резултат на подписания на 1 август 2017 г. Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Северна Македония и е ключова част от споразумението. Блокирането на работата ѝ от македонска страна доведе до напрежение в двустранните отношения между Скопие и София.

В сйстава влизат историци и преподаватели от двете страни. Македонският екип се ръководи от академик Драги Георгиев, член на Македонска академия на науките и изкуствата /МАНУ/ и професор в Института за национална история към университета „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес