Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: Лудост е да трошим пари за Коридор 8

29 юли 2024, 22:19 часа • 1656 прочитания

„България политизира изграждането на Коридор 8. Лудост е да похарчим 500 млн. евро, от парите на македонските данъкоплатци, и 200 млн. евро от помощта на ЕС, при положение, че България няма ясен проект“. Това заяви премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски. На 29 юли Българя предупреди, че отказът от Коридор 8 отслабва колективната сигурност на НАТО.

Още: Мицкоски: Орбан е македонски герой, заслужава орден

„Не става дума за промяна на интереса. Говорим просто за това как нещата да бъдат насочени в правилната посока. Така, както са поставени, би било безумно да се съгласим като правителство на проект, който завършва с половин тунел в задънена улица, и да похарчим половин милиард евро от парите на хората, защото стойността на проекта е 560 милиона евро, от които 360 са заеми, а 200 милиона са безвъзмездна помощ. На първия етап 360 милиона са пари на македонските данъкоплатци, а 200 милиона - на европейските данъкоплатци. В тръжната документация е посочено, че принципът на изработване на проекта е според жълтата фиданка, което означава, че сумата, бюджетът, който е определен, е бюджетът за реализацията на този проект и че не се предвиждат допълнителни санкции или допълнителни работи. Но това не е така, защото и двете страни посочват в тръжната документация, че изпълнителят има право на неустойки и допълнителна работа. Което означава, че това на практика е червен флаг, така че проектът лесно може да достигне 750, 800 милиона евро“, каза премиерът на РСМ.

Още: Мицкоски: Щом влезем в ЕС, македонците с български паспорти ще ги скъсат

„Казвам го като инженер, а не като премиер, това ще означава поне 500 млн. евро пари от бюджета, от гражданите и 200 млн. евро пари на европейските данъкоплатци за 24 километра, 22 тунела, които ще завършат с половин тунел в задънена улица, без да знаем какво ще се случи от българска страна, защото няма ясен проект дали тунелът ще продължи“, отговори Мицкоски на журналистически въпрос след представянето на новите 6 леки бронирани машини JLTV в казармата "Яне Сандански" в Щип.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ очаква разбиране от кредиторите по отношение на намерението на правителството му да преобразува средствата от заема, взет от ЕС и предназначен за изграждането на железопътната линия до България.

Още: "Седнете си обратно": Увисна ръката на Мицкоски след като отказаха да се здрависат с него (ВИДЕО)

„Сега казваме: нека да направим това, както трябва да се отнасяме по-късно, вместо да пречим. За щастие, промяната се случи, така че все още можем да предотвратим, затова казваме да видим проекта от българска страна - няма такъв. Нека да го направим, защо трябва да завършваме с половин тунел, нека да го направим, както предвижда стратегическият коридор, стратегически за НАТО от Черно море през България, нашата страна, Албания до Италия. Нека бъде както трябва и мисля, че ще намерим разбиране. Не правя от това политика, както правят в нашата източна съседка. Съжалявам, че отново заради вътрешнополитическите си нужди те правят политика от всичко това. Това е инженерен проблем, който няма нищо общо с политиката. Искаме да направим Коридор 8, аз съм първият, който е за това, но трябва да се направи както трябва. Безотговорно е да се впускаме в приключение, в което не знаем дали ще има край и кога ще бъде краят. Не искаме новата магистрала Охрид-Кичево да се случи точно сега, в тези 24 километра“, заяви Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес