Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски грубо наруши Преспанския договор и пред НАТО, продължава да използва "Македония": Гръцки медии

11 юли 2024, 11:41 часа • 2287 прочитания

Македонският премиер Христиан Мицкоски отново нарече страната си "Македония" по време на речта си на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това е поредно грубо нарушение на Преспанското споразумение, алармира гръцката медия Proto Thema.

В изявленията си по време на срещата на върха Мицкоски не само нарече страната си "Македония", но и говореше за "македонско правителство" и "македонски народ". Новата провокация на Мицкоски няма да остане без отговор - очаква се гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да разгледа с особена сериозност думите на своя колега, пише изданието, цитирано от БГНЕС.

Мицкоски, пренебрегвайки както гръцките, така и съюзническите предупреждения, възобнови провокациите, които и той, и президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова повтарят нееднократно напоследък.

Още: Мицкоски: Поисках подкрепа от Италия, за да влезем в ЕС

По-специално Мицкоски заяви:

"Като малка нация искаме да потвърдим, че за нас е важно да вземаме най-важните решения, които ще определят бъдещето на човечеството през следващите десетилетия, в дните, когато тук обсъждаме важни въпроси. И ние ще дадем своя принос. Македония като държава възнамерява да продължи да действа и да насърчава ценностите по този начин. Като правителство на Македония ние искаме да застанем рамо до рамо с нашите съюзници и да утвърдим либертарианския дух на македонския народ и гражданите на Македония."

Още: Македонски владика на чист сръбски: По душа и сърце съм повече сърбин отколкото македонец

Отношенията между Гърция и РСМ ескалираха, тъй като на няколко пъти Мицкоски и Силяновска отказаха да използват конституционното име на страната. Дори и при полагането на клетва, при встъпването си в длъжност, Силяновска отказа да използва името "Северна Македония". Атина заплаши да блокира европейската интеграция на Скопие, ако управляващите не променят отношението си към Преспанското споразумение. Кириакос Мицотакис обеща да повдигне въпроса на срещата на върха на НАТО.

Още: Мицкоски в САЩ обвини съседите, че създават пречки на Северна Македония

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес