Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел и Ердоган си обещаха нова ера в отношенията Германия-Турция

29 септември 2018, 09:30 часа • 2499 прочитания

Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обещаха тържествено да възстановят обтегнатите си отношения след двегодишна криза, независимо от съществуващите различия по отношение на гражданските права и други проблеми.

Ердоган е на държавно посещение в страната с най-развита икономика в ЕС, където живеят три милиона души от турски произход. Според германските медии турският лидер ще използва чара си за постигане на своите цели.

А междувременно Турция изпитва сериозни икономически сътресения, утежнени от американските санкции, произтичащи от разрива в отношенията с американския президент Доналд Тръмп.

Тридневното посещение се провежда при изключителни мерки за сигурност, с над 4000 допълнителни полицейски сили, разположени в Берлин, тъй като срещу турския лидер са планирани няколко протеста под мотото "Ердоган, не си добре дошлъл", пише AFP, цитирана от БГНЕС.

В първия митинг стотици демонстранти, предимно от кюрдски произход, маршируваха в Берлин с плакати, с изображения, наподобяващи Ердоган, на които се вижда как той стреля по журналист и поглъща гълъба на мира.

Междувременно Меркел и Ердоган подчертаха необходимостта от възстановяване на традиционните връзки, които след неуспешния опит за преврат от 2016 г. и последвалите репресии в Турция, бележат исторически спад. Двамата съюзници от НАТО са се съгласили да обсъдят съвместно кризата в Сирия при срещата през следващия месец с руския президент Владимир Путин и президента на Франция Еманюел Макрон, заяви Меркел на съвместната пресконференция. Но очевидно между Германия и Турция остава пропастта по отношение на свободата на пресата и въпросите за двойното гражданство, както и за екстрадирането на смятаните за врагове на Ердоган.

Меркел, под натиск у дома да посрещне по подобаващ начин Ердоган, каза, че има "и от двете страни съвместен стратегически интерес за добри отношения," въпреки "дълбоките различия, особено по въпросите за демократично, отворено общество".

Тя обаче подчерта, че продължаващият диалог е най-добрия начин да се преодолеят тези различия. Меркел също така обеща да продължи да настоява за освобождаването на германските граждани, които все още са задържани в Турция.

В разгара на кризата Берлин подтикна своите граждани и компании да стоят далеч от Турция, както и изтегли своите войски от базите на НАТО. В отношенията обаче настъпи „размразяване“ през февруари, когато бе освободен известният германско-немски журналист Дениз Ючел.

Припомняме, че масло в огъня наля и САЩ. През август Доналд Тръмп повиши митата върху алуминия и стоманата, внасяни от Турция, по повод задържането в турция на американския пастор Андрю Брънсън по обвинения в тероризъм.

По отношение на икономическите проблеми на Турция Меркел заяви, че "Германия има интерес от икономически стабилна Турция". Ердоган, който в разгара на дипломатическата криза, обвини Берлин в практики в "нацистки" стил, също прие помирителен тон, акцентирайки върху бъдещи "печеливши" бизнес проекти.

Ердоган обаче упрекна Германия, че обръща твърде малко внимание на проблема с хилядите кюрдски активисти на своята територия. Турският лидер се оплака, че Германия отказва да екстрадира последователи на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в опита за преврат.

Меркел каза, че Германия гледа на Кюрдската работническа партия (ПКК) като на забранена въоръжена организация, но не е убедена, че трябва да се отнася по същия начин към движението на Гюлен.

Преди посещението на Ердоган, Турция предаде на Германия списък с 69 души, за които настоява да бъдат екстрадирани, и сред които, по нейни твърдения, са крайно леви активисти на ПКК и последователи на Гюлен. Сред имената в списъка е и това на журналиста Чан Дюндар, който живее в Германия от 2016 г. Той успява да се спаси и да не излежава присъда, заради статиитеси, публикувани в „Джумхюриет“, в които обвинява Турция в тайни доставки на оръжие за ислямистките бунтовници в Сирия.

Ердоган заяви пред журналистите, че Дюндар "е агент, който е разкрил държавни тайни". "Наше право е да искаме екстрадирането на виновно лице", каза той. По време на своя пресконференция Дюндар категорично отрече обвиненията. "Аз не съм агент, аз съм журналист", каза той.

По-късно в речта по време на вечерята в чест на Ердоган, той "с един доста недипломатичен език", както отбелязват германските медии, упрекна Германия, че защитава хора като Дюндар. "Когато журналисти са замесени в терористични актове и осъдени от турски съд, как може някой да ги защитава?", попита той. "И тук той получава хубава роля", добави Ердоган.

„Мисля, че сте получили фалшива информация", така Ердоган отговори и на въпросите на германския президент Щайнмайер, който изрази своята загриженост за осъдените журналисти, синдикалисти, учени и интелектуалци в Турция, след провалилия се опит за преврат през 2016 г.

Очаква се днес турският лидер да открие нова джамия в Кьолн.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес