Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мелони: Споразумението с Албания за мигрантите е смело и трябва да бъде последвано от други държави

15 октомври 2024, 12:48 часа • 473 прочитания

Италианският премиер Джорджа Мелони определи като „смело“ спорното споразумение с Албания, според което Рим ще управлява приемните центрове за мигранти в тази страна.

„Това е нов, смел и безпрецедентен път, който обаче напълно отразява европейския дух и е редно да бъде поет и от други държави извън ЕС“, заяви тя пред италианските сенатори.

По инициатива на Италия в рамките на срещата на върха на 17 и 18 октомври в Брюксел ще се проведе неофициална среща с държавите, които са най-заинтересовани от въпроса за миграцията, добави Мелони, цитирана от АФП.

Още: Стана ясно от кога стартира миграционната сделка между Италия и Албания

Припомняме, че на 14 октомври първата група от 16 мъже, спасени в морето, бе прехвърлена в  центъра в пристанищния албански град Шенджин. Десет от тях са от Бангладеш, останалите шестима - от Египет. Мигрантите са били прихванати в международни води на 13 октомври от италианските власти. 

„Италия даде добър пример, като подписа протокола между Италия и Албания. Отделихме допълнително време, за да гарантираме, че всичко е направено по най-добрия възможен начин, и сме доволни от резултатите от тази работа“, заяви Мелони. „Гордея се, че в това отношение Италия се превърна в пример за подражание“, каза тя, визирайки интереса, проявен от Франция, Германия, Швеция и Великобритания към политиката на Италия за управление на миграционните потоци.

В края на 2023 г. правителството на Мелони подписа споразумение с Тирана, предвиждащо създаването на два центъра в Албания, от които мигрантите могат да подават молби за убежище. Това петгодишно споразумение, което се очаква да струва на Италия 160 млн. евро годишно, се отнася за възрастни мъже, заловени от италианските военноморски сили или бреговата охрана в тяхната зона за търсене и спасяване в международни води.

Процедурата включва първоначална проверка на военен плавателен съд, след което мигрантите се прехвърлят в Шенджин, за идентификация, а след това във втори център, в бившата военна база в Гядер. 

Още: Италия прехвърля първата група мигранти в центрове в Албания, ЕС се обяви против

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес