Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Между Сърбия и Босна: Девет мигранти загинаха при преобръщане на лодка

22 август 2024, 19:27 часа • 718 прочитания

Най-малко девет души са загинали, след като лодка с мигранти се е преобърнала в река Дрина, разделяща Сърбия и Босна, съобщиха официални лица, а издирването на други продължава.

Смята се, че няколко души са изчезнали, след като лодката, превозваща около две дузини мигранти, се е преобърнала край граничния град Любовия в Сърбия, съобщи сръбската полиция.

„Издирвателно-спасителният екип и водолазите откриха телата на девет мигранти, чиято лодка се преобърна тази сутрин“, заявиха от босненската група за гражданска защита, която наблюдава спасителните операции.

„Други хора все още се водят за изчезнали“, допълниха те, без да посочат цифри.

Още: От началото на годината: Над 18 000 мигранти са пресекли Ламанша към Великобритания

Босненските власти заявиха пред АФП, че засега не могат да съобщят националността на жертвите.

Сърбия и Босна са сред основните транзитни държави по така наречения „балкански маршрут“, по който мигрантите се опитват да достигнат Европейския съюз, пише БГНЕС.

Сръбската гранична полиция е била информирана от „босненските гранични власти, както и от местен жител, че през нощта лодка с нелегални мигранти се е преобърнала на река Дрина при опит да премине от Сърбия“, се казва в изявление на сръбския министър на вътрешните работи Ивица Дачич.

След инцидента полицията открива на брега на реката 18 души, включително три деца, които успяват да стигнат до брега, докато спасителите и полицията претърсват района за изчезналите.

Още: Изоставени от трафиканта си: 20 мигранти заловиха гръцките власти в Егейско море

По данни на сръбското правителство повече от един милион души от Азия и Африка са преминали през Сърбия от началото на бежанската криза през 2015 г. насам.

Според правителствените данни повечето от опитващите се да преминат през последните месеци идват от Сирия, Афганистан, Турция, Мароко и Пакистан.

Броят на мигрантите, преминаващи транзитно през Сърбия, е намалял значително през годините, а тази година полицията е регистрирала 10 389 незаконни влизания през първата половина на 2024 г., което е с близо 70 % по-малко от миналата година.

Сръбските официални лица отдават спада на по-тясното сътрудничество с австрийската полиция и с Frontex, агенцията на ЕС за управление на границите.

Много мигранти използват трафиканти, за да влязат в Сърбия от България и Северна Македония, а след това се опитват да влязат в страните от ЕС - Унгария или Хърватия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес