Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медведев: Чрез Telegram руските новини достигат до обикновените украинци

28 август 2024, 10:01 часа • 748 прочитания

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че с помощта на социалната мрежа Telegram пропагандата на Кремъл достига до редовия украинец.

Telegram се използва от голям брой руснаци, включително в зоната на "специалната военна операция" (определението, което и до днес - 2 години и половина по-късно се използва в Русия за войната й срещу Украйна), коментира Медведев на среща с участници във войната, които са и кандидати за депутати от путиновата партия "Единна Русия".

Платформата освен това позволява на Русия да публикува материали, които да достигат до вниманието на "обикновения украинец", добави той.

Още: Медведев изкомандва Франция да арестува и Зукърбърг

"Telegram като месинджър се използва от огромен брой наши хора, включително тези на линията на бойно съприкосновение, и нашият враг многократно е казвал, че не могат да го контролират и материалите, които публикуваме там (в Telegram) достигат до възприятието на обикновения украинец. И той започва да съобразява, че всичко е малко по-различно от това, което му показват по телевизията. Следователно това очевидно е политическа история (арестът на основателя на Telegram Павел Дуров)."

Лавров: С ареста на Дуров французите доказаха, че Телеграм е надеждна платформа

Становището на Украйна

Началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов по-рано отбеляза, че Telegram представлява проблем за националната сигурност на Украйна. Едновременно с това обаче чрез него може да се влияе с информация на хората, които се намират във временно окупираните територии на страната.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски заяви на пресконференция вчера, 27 август, че към ограниченията по отношение на платформата трябва да се подходи с повишено внимание.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес