Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мецола: Знаем какво сме постигнали и какво можем, но и знаем, че ЕС не е съвършен

09 май 2023, 14:08 часа • 882 прочитания

С дебат за обединена Европа и мястото й в света, евродепутатите отбелязват 9 май – Деня на Европа. Специален гост е германският канцлер Олаф Шолц.

Председателят на ЕП Роберта Мецола откри тържественото заседание, акцентирайки на необходимостта от защита на всички ценности, заложени още в декларацията на Робер Шуман.

"Създаването на съразмерност по отношение на заплахите e нещо основополагащо за нас. На 9 май това, което се съдържаше в декларацията на Робер Шуман, e важно и днес. Днес ние отбелязваме европейския проект, Деня на Европа, като основополагащият елемент е солидарността. Това е ден, който обединява хората, без да се опитваме да станем еднакви. Това е един проект, който преодоля Желязната завеса и бетонните стени. Този ден ни напомня за онова, което е възможно, ако сме обединени, ако поемем своята отговорност по пътя напред", каза Мецола.

ОЩЕ: СДС: В Деня на Европа отново стана ясно, че има българи, които обичат Русия повече от Родината

"Нашият Европейски съюз разчиташе на смелостта, на куража, но знам, че Европейският съюз не е съвършен. Много от вас споделят своята загриженост по отношение на протичащите процеси, но в същото време изпитваме надежда, свобода, върховенство на закона. Именно поради това този проект е толкова уникален. Знаем какво сме постигнали, знаем какво можем да постигнем в бъдеще, но не бива да приемаме това за даденост, трябва да продължим да работим", каза още тя.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес