Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марк Рюте: Някой друг може да се появи преди Украйна за членство в НАТО

17 октомври 2024, 12:18 часа • 1217 прочитания

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте заяви, че Украйна ще се присъедини към Алианса в бъдеще като негов 33-и или 34-и член.

При пристигането си на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел днес, 17 октомври, той каза: „В момента изглежда, че Украйна ще бъде 33-ият член. Но може би някой друг ще се появи преди тях. В бъдеще обаче Украйна ще бъде член на НАТО. Това е, което решихме във Вашингтон. Така че въпросът сега е свързан с хронологията". Той имаше предвид решението на съюзниците от срещата на върха в САЩ през лятото на 2024 г., в която бе посочено, че пътят на Киев към 32-членния Алианс е "необратим".

Още: Плановете за победа: Факторите кой ще има успех в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Снимка: Facebook.com/Володимир Зеленски

Кога? Рюте не смее да се ангажира със срокове

Рюте говори ден след като украинският президент Володимир Зеленски представи своя „План за победа“ във войната, първата и най-важна точка от който е Киев да получи покана за членство в НАТО. Бившият нидерландски премиер се въздържа да каже дали съюзниците са по-склонни да предложат такава покана на Украйна. Според него сега те са съсредоточени върху усилията за изграждане на "мост" към членството на Украйна.

Още: "Силен сигнал": Рюте обяви кога ще обсъдят плана на Зеленски в НАТО

„Така че, ако има конкретен въпрос: „Кога?“, не мога да отговоря на него сега, в този момент. Но ние работим по всички тези области, така че един ден те действително да станат член на НАТО“, добави Рюте, цитиран от "Европейска правда".

Повече информация се очаква на срещата на Съвета Украйна-НАТО в Брюксел на 17 октомври.

Още: НАТО с първа реакция за плана за победа на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес