Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон заговори за доставка на ракети с голям обсег за Украйна (ВИДЕО)

16 май 2023, 12:22 часа • 2455 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон намекна за прехвърлянето на ракети с голям обсег на действие в Украйна. Той заяви това в интервю за TF1.

Държавният глава не разкри подробности за оръжията, които ще бъдат пратени на Киев, като отбеляза само, че сред тях ще има ракети, чийто обсег на полета "ще позволи на Украйна да окаже съпротива".

"Ние помагаме на Украйна да се противопостави на руския агресор. Това означава, че не доставяме оръжия, които могат да паднат на руска земя или да атакуват Русия", каза той, цитиран от TF1 и УНИАН.

Според беларуската опозиционна телевизия NEXTA Макрон е намекнал за доставката на ракети SCALP с голям обсег на действие. Те представляват френската версия на ракетите Storm Shadow, които Великобритания вече прати на украинската армия.

ОЩЕ: Русия за първи път съобщи, че е свалила крилата ракета Storm Shadow

Aerotime пише, че като се има предвид, че френската армия също използва оръжията Storm Shadow, известни като SCALP-EG във Франция, е възможно именно те да са предназначени за доставка в Украйна.

Storm Shadow/SCALP-EG е британско-френско оръжие, разработено през 90-те години на миналия век от Matra и British Aerospace, което понастоящем се произвежда от европейския производител на ракети MBDA. Тази ракета е оборудвана с усъвършенствана навигационна система, която осигурява прецизност.

Според експерти ракетите с далечен обсег ще помогнат на украинската армия по време на контранастъплението и ще се превърнат в проблем за руската система за противовъздушна отбрана.

Макрон се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Париж, като му обеща обучение на украински пилоти на изтребители.

Преди това Франция се ангажира с доставка на бронирани машини AMX-10RC за Киев. През следващите седмици ще се обучат и оборудват няколко батальона с десетки от тези БТР-и и леки танкове.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес