Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон спечели ключово гласуване в парламента - надеждите за коалиция са живи

19 юли 2024, 14:18 часа • 911 прочитания

Партията на Еманюел Макрон сключи в последния момент споразумение с десните депутати и спечели ключов вот в парламента на Франция на 18 юли, който отваря вратата за по-голяма от очакваната роля на президента при съставянето на следващото правителство.

Центристите и дясноцентристите сключиха принципен съюз (коалиция "Заедно с партията на Макрон "Ренесанс и новосформираната политическа група „Републиканска десница“), за да преизберат Яел Браун-Пиве от "Ренесанс" за ръководител на Националното събрание - четвъртия по ранг пост във Франция. Гласуването беше разглеждано като тест за това кой може да работи заедно в раздробения парламент, за да посочи бъдещия министър-председател. Припомняме, че премиерът Габриел Атал подаде оставка и тя бе приета от Макрон.

Победата на Браун-Пиве прави вероятно "Макрон да може да назначи министър-председател от своя лагер“, казва Матийо Хок - политически анализатор в мозъчния тръст за публични политики Millénaire в Париж. „В съвременната история на Франция председателят на Националното събрание винаги е бил в един лагер с министър-председателя - би било историческо, ако това не се случи", посочва той, цитиран от Politico.

Още: Кои са изненадващите победители във Франция, кой ще управлява и какво значи това за света? (СНИМКИ)

Излизане от безизходицата

Драматичното гласуване в четвъртък се състоя само 11 дни след като левият алианс "Нов народен фронт" постигна изненадваща победа на предсрочните избори това лято, макар да не постигна абсолютно мнозинство. Коалиция "Заедно", от която част е партията на Макрон "Ренесанс", спечели второто място, а крайнодесните от "Национален сбор" паднаха до третата позиция, след като водеха на първи тур.

Гласуването в Националното събрание в четвъртък вечерта показва, че може би се вижда тесен път за излизане от безизходицата.

Снимка: Яел Браун-Пиве е трета отляво надясно, Getty Images

Състезанието завърши с "фотофиниш". След като дясноцентристката партия оттегли своя кандидат след първия тур на гласуването за ръководител на парламента, Браун-Пиве и нейният опонент от левицата - комунистическият депутат Андре Шасан, се оказаха разделени само от 8 гласа. В крайна сметка Браун-Пиве печели благодарение на подкрепата на няколко независими депутати.

Още: Песков: Няма надежда за подобряване на отношенията ни с Франция

Макрон и консерваторите може да не продължат партньорството си

Въпреки успеха си благодарение на единството, лагерът на Макрон и консерваторите може да не продължат партньорството си.

„Републиканска десница“ ще предприеме подход „стъпка по стъпка“, като на този етап ще съсредоточи усилията си върху осигуряването на ключови позиции в Народното събрание, а не върху обсъждането на съвместно съставяне на правителство, казва един от членовете на формацията пред Politico, като запазва анонимност. Републиканската десница официално се е регистрирала като част от опозицията, добавя депутатът.

Преди това консерваторите публично отхвърлиха перспективата за пряка коалиция с лагера на поддръжниците на Макрон, но постоянно сигнализират, че са отворени за намиране на обща позиция по отношение на политиката - представиха „законодателен пакет“, фокусиран върху политики, насочени към „по-добро признаване на труда и възстановяване на властта“.

Още: Льо Пен: Победата ни е само отложена за в бъдеще

Левият алианс изглежда така, сякаш се разпада

Междувременно победителите на изборите от "Нов народен фронт" изглеждат по-близо до разпадане от всякога. Препирните и борбите в алианса не му позволиха да се обедини около един кандидат за министър-председател и дори постигането на съгласие за Шасан като кандидатура за шеф на парламента изискваше преговори, които продължиха до деня преди гласуването.

Няколко нейни членове се разкрещяха след гласуването, обвинявайки групата „Ансамбъл“, която подкрепя Макрон и Републиканската десница, че е подкопала волята на народа, като е сключила споразумение при закрити врата. Критиките са, че това споразумение е запазило съюзника на президента на поста му, въпреки че неговата партия е останала втора на парламентарните избори.

Няколко депутати освиркаха Браун-Пиве по време на речта ѝ след преизбирането.

Още: Берлин: Резултатите от изборите във Франция ще създадат предизвикателства за френско-германските отношения

„Много от нашите съграждани ще се запитат дали това не е отказ от демокрация“, заяви пред репортери след гласуването Шарл дьо Курсон - центристки депутат, който е опонент на Макрон. Курсон участва в първите два тура на надпреварата в четвъртък, преди да се оттегли преди последното гласуване.

Изграждането на коалиции и междупартийните компромиси са рядкост във френската политика. Но едно правителство на малцинството вероятно ще бъде твърде крехко, за да оцелее. Тъй като нито една политическа партия не се доближи до абсолютното мнозинство на предсрочните избори, коалиционното правителство дълго време изглеждаше като най-вероятния резултат.

„Нямаме избор. Трябва да се разбираме, трябва да си сътрудничим, трябва да правим компромиси, трябва да водим диалог, трябва да се изслушваме и да вървим напред“, заяви Браун-Пиве в победната си реч.

Още: Риск от финансова криза: Френски министър бие тревога след изборите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес