Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон се оказа активен потребител на Телеграм, ползва го от години

27 август 2024, 17:04 часа • 838 прочитания

Френският политически елит - депутати, членове на кабинета, президентски съветници и не на последно място самият държавен глава Еманюел Макрон, използват активно приложението Telegram, въпреки че преди дни неговият основател Павел Дуров бе арестуван на летището в Париж. Неназован политик, близък до Макрон и разполагащ с неговия телефонен номер, е показал на репортер на Politico на 26 август, че в профила на президента е отбелязано, че той е влизал в Telegram "наскоро".

Според изданието Макрон използва приложението поне от началото на първия си президентски мандат - т.е. още от 2017 г. Почти десетилетие по-късно приложението продължава да се използва широко както от членове на кабинета, така и от политически служители от всякакъв ранг и партии, особено в кръговете, подкрепящи Макрон.

Френският президент има публичен канал с 37 000 абонати, а партията му има затворен канал за изявления пред пресата.

Още: След разпит: Пуснаха на свобода приятелката на Павел Дуров (СНИМКИ)

Павел Дуров, който освен руско има и френско гражданство, бе арестуван на 24 август при кацането на частния му самолет в Париж, и впоследствие арестът му бе удължен. Действията на френските власти бяха разкритикувани от самопровъзгласили се защитници на свободата на словото, сред които собственика на X и Tesla Илон Мъск, както и от руски официални лица, включително депутата Алексей Пушков. В собствения си канал в Telegram Пушков нарече Франция "либерална диктатура", която "не толерира индивиди, които претендират за свобода".

Очаквано в този дух коментира ареста на Дуров и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която написа, също в Telegram, че "официален Париж демонстрира дори не пренебрежение, а унищожаване на по-рано декларираните си ценности, включително свободата на словото".

Вчера, 26 август, в публикация в X Макрон отхвърли тези обвинения като заяви, че задържането на Дуров "не е политическо решение", а на съдебната система, която е независима, и че този арест е част от съдебно разследване. 

Telegram стана най-тегленото приложение във Франция след ареста на Дуров

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес