Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон предупреди за гражданска война във Франция

25 юни 2024, 12:48 часа

Френският президент Еманюел Макрон бе подложен на силна критика заради предупреждението, че победа на крайнодясната или твърдата левица на предсрочните избори може да предизвика „гражданска война“. Опонентите му го призоваха да не плаши обществеността, предава АФП.

Реклама

Франция се готви да гласува на 30 юни в най-поляризиращия вот в страната от десетилетия. Макрон свика парламентарните избори, след като крайнодесният Национален сбор отбеляза безапелационна победа на изборите за Европейски парламент по-рано този месец. Изборите се очертават като сблъсък между крайно десния НС и левия Нов народен фронт, който е доминиран от твърдолинейната партия „Непреклонна Франция“.

Макрон предупреди, че програмите на двете „крайности“ могат да предизвикат „гражданска война“, като обвини, както НС, така и „Непреклонна Франция“, че сеят напрежение и разделят хората.

Още: Палежи и бунтове: Нова Каледония пак пламна след спорно решение на Макрон (ВИДЕО)

Лидерите и на левицата, и на десницата осъдиха забележките му

Ерик Кьоти, лидерът на консервативните Републиканци, който предизвика възмущение сред съюзниците си, като лично се съгласи на предизборен пакт с НС, обвини френския президент в безотговорност. „Това е стратегия на страха“, казва той.

Тежката сила на НС Марин льо Пен заяви, че аргументът на Макрон е „слаб“ и показва, че „той смята, че е загубил тези избори“.

Патрик Кане, ръководител на групата на социалистите в Сената, посочи, че изказването на Макрон показва, че той се бори за политическото си оцеляване. „Изправени сме пред човек, който вече не контролира нищо“, казва той.

Още: "Предлагат скок без парашут": Габриел Атал от президентския лагер нападна опонентите си

Жан-Люк Меланшон, ръководител на „Непреклонна Франция“, също разкритикува Макрон: „Той винаги е там, за да подпалва нещата“.

Ключов дебат

Трите основни лагера - ляв, крайно десен и центристки - ще проведат ключов телевизионен дебат тази вечер (25.06). Там ще се изправят премиерът Габриел Атал от центристката партия „Ренесанс“ на Макрон срещу лидера на крайнодясната партия НС Бардела и Мануел Бомпар от левия Нов народен фронт.

Очаквани резултати

Според някои социологически проучвания НС може да спечели 35-36% на първия тур на вота, изпреварвайки левия алианс с 27-29,5%, а центристите на Макрон остават трети с 19,5-22%.

На 7 юли ще последва втори тур на гласуването в избирателните райони, в които никой от кандидатите не е взел повече от 50% на първия тур, съобщава БГНЕС.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес