Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон предложи външния си министър за наследник на Тиери Бретон в Еврокомисията (ОБЗОР)

16 септември 2024, 14:10 часа • 617 прочитания

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е приела оставката на влиятелния френски еврокомисар Тиери Бретон, който напусна поста с незабавен ефект. Френският президент Еманюел Макрон предложи министъра на външните работи Стефан Сежурнe за наследник на Бретон.

"Председателят взема под внимание и приема оставката на Тиери Бретон. Благодари му за работата му като комисар през целия мандат", заяви говорител на ЕК. На този фон Сежурне "отговаря на всички необходими критерии", заявиха от Елисейския дворец, като изтъкнаха предишния му опит начело на групата на либералите от "Обнови Европа" в Европейския парламент.

Сежурне трябва да управлява ресор, подобен на този на Бретон, фокусиран върху „индустриалния и технологичния суверенитет и европейската конкурентоспособност“, се казва още в съобщението на френското президентство.

Още: Хиляди протестират във Франция срещу новия премиер Барние (ВИДЕА)

Снимка: Getty images

Припомняме, че по-рано днес Тиери Бретон обвини Фон дер Лайен в "натиск върху Франция" да предложи друг кандидат на негово място. Бретон съобщи за това в писмо, публикувано тази сутрин, в което се казва, че е разбрал за това предполагаемо лобиране „преди няколко дни“, докато Фон дер Лайен е поставяла финалните щрихи на новия състав на ЕК. Очакваше се французинът да получи ключов ресор в предстоящата Комисия, говореше се и за поста заместник-председател.

Още: Кой е Мишел Барние - човекът, който трябва да извади Франция от политическата криза?

"Преди няколко дни, в последния момент от преговорите за състава на бъдещата Комисия, Вие помолихте Франция да оттегли името ми - по лични причини, които в нито един случай не обсъдихте директно с мен - и предложихте като политически компромис уж по-влиятелен ресор за Франция в бъдещия състав на ЕК. Сега ще Ви бъде предложен друг кандидат", написа Бретон.

Французинът заяви, че за него е било „чест“ да работи през последните пет години като комисар по въпросите на вътрешния пазар „над националните и партийните интереси“.

"Въпреки това, в светлината на тези събития - още едно свидетелство за съмнително управление - стигнах до заключението, че не мога повече да изпълнявам задълженията си в Комисията. Ето защо подавам оставка от поста си на европейски комисар, която влиза в сила незабавно", добави той, цитиран от БГНЕС.

Още: След като дипломат №1 на Франция отсвири Кремъл, Москва привика френския посланик

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес