Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон изглежда печели пълна победа и на парламентарните избори

19 юни 2017, 07:00 часа • 1827 прочитания

Политическото движение La République en marche ("Напред, Републико"), сформирано около президента на Франция Еманюел Макрон, води със значително мнозинство в избирателните райони след втория тур на изборите за Националното събрание. Предварителните данни след затварянето на избирателните секции са на социологическата агенция Elabe и са цитирани от телевизия БФМ-ТВ.

Със сигурност коалицията около Макрон ще получи абсолютното мнозинство в долната камара. Парламентарната група на гравитиращите около Макрон движения ще има между 395 и 425 депутати. Общо в Националното събрание (долната камара на френския парламент) заседават 577 парламентаристи.

Най-голямата опозиционна група ще бъде съставена от дясноцентристите. Според предварителните резултати "републиканците", които са заедно със "Съюза на демократите и независимите", ще имат общо между 97 и 117 места.

Левите партии ще бъдат малцинство. Бившата управляваща Социалистическа партия, заедно с Лавата радикална партия, "зелените" и други съюзници, ще имат общо между 29 и 34 мандата. Лявото радикално движение на популярния в този политически спектър Жан-Люк Меланшон ще разполага с 12 – 17 места и ако се обедини с комунистите може да разчита на собствена група в долната камара на парламента.

"Националният фронт" на Марин Льо Пен, която по време на първия тур взе 13,1% от гласовете и стана трета по популярност партия, сега отново пропуска възможността да състави собствена парламентарна група. Тя ще разполага с между 4 и 6 мандата, докато според правилата отделна група в парламента се прави от най-малко 15 депутати.

Избирателната активност на втория тур на парламентарните избори във Франция е изключително ниска - около 42%, според "Елаб". На първия тур на изборите за Национално събрание преди седмица избирателната активност беше малко по-висока - 48,4%.

В парламента за първи път влиза Марин Льо Пен. Първият секретар на Френската социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис подаде оставка заради резултатите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес