Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон и Зеленски обсъдиха двустранно споразумение по гаранциите за сигурност на Украйна

03 септември 2023, 18:35 часа •
Реклама

Украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон на 3 септември. Двамата обсъдиха ситуацията на бойното поле, като Зеленски предаде "неотложните нужди за отбрана" и благодари за мощната подкрепа на Париж.

Зърненият коридор и гаранциите за сигурност

"Обсъдихме спецификата на сигурността в Черно море, нашия "зърнен коридор", който трябва да бъде разширен. Договорихме се да засилим сътрудничеството в областта на защитата на морските пътища, съобщи Зеленски, цитиран от "Украйна сейчас".

"Важна договореност относно гаранциите за сигурност: нашите екипи - на Украйна и Франция - ще работят по двустранен документ за гаранциите", обявиха от Киев.

Снимка: Getty Images

Още: Орбан пак е с Путин - иска гаранции за сигурността на Русия вместо Украйна в НАТО

Формулата за мир

Зеленски и Макрон обсъдиха и подготовката за Световната среща на върха за мир и активното лидерство на Франция в прилагането на формулата за мир на Украйна. "Много е важно към срещата да се присъединят възможно най-много държави от света, по-специално държавите от Глобалния юг", посочиха двамата лидери.

"Франция и нейните компании ще участват в нашия Форум на отбранителната индустрия, който се подготвя активно", обобщи разговора президентът на Украйна.

Още: "Путин изобщо не се оплаква от санкциите": Какво са си говорили Шолц и Макрон за войната в Украйна?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес