Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон и левите се обединяват срещу Льо Пен на втория тур във Франция

03 юли 2024, 14:56 часа
Реклама

Шансовете за категорична победа на крайната десница на изборите във Франция намаляха във вторник, когато центристки и леви кандидати неохотно се обединиха, за да попречат на "Национален сбор" на Марин льо Пен да вземе властта за първи път.

Според оценки на AFP и Le Monde - най-малко 200 кандидати както от левия алианс, така и от центристката коалиция на президента Еманюел Макрон са се оттеглили от втория тур преди крайния срок. Целта е да се обединят зад онези останали претенденти, които имат най-големи шансове да победят националистите на Льо Пен.

Още: Какви промени ще донесе едно крайнодясно правителство на Франция?

Сложната система във Франция - обяснена

На първия тур на парламентарните избори през изминалия уикенд "Национален сбор" взе преднина от около 5 процента пред левия алианс "Нов народен фронт" и около 12 процента пред центристкия алианс "Заедно", в който влиза партия "Ренесанс" на Макрон.

Още: Изборите във Франция: Крайната десница нанася нов удар по Макрон на първи тур (ДАННИ)

Френските депутати не се избират на принципа на пропорционалното представителство, а чрез сложно гласуване в два тура в 577 избирателни района, в които местната динамика играе голяма роля. За абсолютно мнозинство са нужни 289 места в парламента.

Снимка: Марин льо Пен и председателят на "Национален сбор" Жордан Бардела, Getty Images

Във всеки избирателен район, ако нито един кандидат не спечели 50% от гласовете на първия тур, първите двама кандидати продължават на втория тур, както и всеки друг кандидат, получил подкрепата на поне 12,5% от регистрираните гласоподаватели. Кандидатът, получил най-много гласове на втори тур, печели съответното място като член на парламента.

Още: Доналд Туск: Над Франция и Европа е надвиснала голяма опасност

На втори тур помежду си трябваше да се борят над 300 тройки кандидати (тези с по над 12,5%), гласят оценките на Ipsos. Те обикновено включваха един от крайната десница, един от левия алианс и един от центристкия блок на Макрон.

Над 200 кандидати се оттеглиха

Сега решенията за оттегляне могат да определят изхода от втория тур на вота идната неделя, 7 юли.

През последните дни се водеха трескави дискусии в кулоарите сред кандидатите и партийните служители дали да се откажат и да се обединят срещу срещу Льо Пен. Решение трябваше да се вземе до 18:00 ч. централноевропейско време във вторник, 2 юли. Мнозина са се отказали, съобщи Politico.

Още: Германският канцлер изрази надежда крайната десница да не дойде на власт във Франция

До момента от надпреварата са се оттеглили 130 кандидати от левия "Нов народен фронт" (от общо 446 класирали се за втория тур), според изчисленията на Le Monde. От лагера на Макрон аут са 81 кандидати от общо 319 класирали се, твърдят от президентската партия.

Вълната от оттегляния означава, че на втория тур вече ще има по-малко от 100 района с по трима кандидати.

Още: Две българки в листите на "Национален сбор" във Франция

В неделя вечерта фактическият лидер на левия алианс Жан-Люк Меленшон призова класиралите се на трето място от неговия лагер да се оттеглят, за да спрат "Национален сбор".

Премиерът Габриел Атал отправи подобно послание към своя лагер. "При такива обстоятелства Франция заслужава да не се колебаем", заяви той.

Още: Европейските борси тръгнаха нагоре след изборите във Франция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес