Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонски владика на чист сръбски: По душа и сърце съм повече сърбин отколкото македонец

11 юли 2024, 09:25 часа • 1970 прочитания

Македонският владика Петър направи публично самопризнание, че повече обича сърбите от собствените си миряни в РСМ.

На чист сръбски език по време на службата в сръбския храм в Тузла, в Република Сръбска, в присъствието на сръбския владика Фотий, Петър каза следното:

"Днес аз се чувствам повече с Вас отколкото с моите вярващи. Това нещо се чувства дълбоко, не с думи, по лицата, по душите", цитира го БГНЕС.

Още: Мицкоски в САЩ обвини съседите, че създават пречки на Северна Македония

Македонският владика направи и друго признание: Никога не съм прекъсвал връзките със сръбската православна църква. Цялата ми младост мина в Сърбия, включително и като студент в Богословския факултет в Белград, каза още той.

Петър съобщи, че е бил поканен лично от сръбския патриарх Порфирий за да отслужи молебен в памет на загиналите сърби в Братунац.

БГНЕС припомня, че само преди няколко дни сръбският патриарх лично спомена като "жертви етнически сърби", които са извършили едни от най-големите военни престъпления в Босна и Херцеговина.

Още: Главчев е информирал държавите от ЕС за "недопустимото поведение" на Северна Македония

В началото на месеца по лична инициатива на Петър в Битоля бе провъзгласено едно от лицата на сръбската асимилация на Македония между двете световни войни за светец. Миналият месец той публично заяви, че е "македонски античен патриот".

Петър организира лично "протестите срещу откриването на българските клубове в града", включително и на блокади при пристигането на българската делегация от София там.

Мицкоски: Диктат е да ни налагат конституционни промени

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес