Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Люлката на войната: В Русия военната пропаганда за децата започва още от 3-годишна възраст

15 октомври 2024, 20:40 часа • 972 прочитания

Идеологическото възпитание в Русия започва почти от люлката: много преди да удари първият звънец, децата научават за целите на специалната военна операция, както в страната наричат войната срещу Украйна, правят предмети за фронта и слушат историите на военните, предава Новая газета. „Нова Европа“ проучила групи от детски градини във ВКонтакте и установи, че най-малко 10 хиляди от тях участват във военна пропаганда – това е всяка трета държавна детска градина в страната.

На 3 октомври Владимир Путин подкрепи идеята за провеждане на уроци по патриотично възпитание, озаглавени „Разговори за важните неща“ в детските градини. „Основните ценности“ на руската държава, според държавния глава, трябва да се внушават на децата от предучилищна възраст.

Още: Руски пропагандист: Да спрем войната, че да си оправим демографията (ВИДЕО)

Докато идеологическото образование в училищата отдавна е официална част от програмата, това е първият път, когато държавата поиска да разшири пропагандата и за деца в предучилищна възраст. Въпреки това в действителност повечето детски градини в страната вече провеждат военно-патриотична работа. През 2024 г. те са провели над 200 хиляди военно-патриотични акции, изчисли "Нова Европа". Това е всяко осмо събитие в детските градини – наред с утрините, състезанията по четене и спорта.

Още: Кремълската пропаганда пак заговори за специална военна операция в Казахстан

Нахлуването в Украйна се превърна в ключова тема на идеологическото възпитание в руските образователни институции. Децата се учат да тъкат камуфлажни мрежи, да пишат писма до фронта и да разговарят с военните. Само през 2024 г. предучилищните институции са провели 19 хиляди събития на тема „специалната военна операция“. В тях участва всяка трета детска градина в страната.

"Наблизо имаше истински войник: силен, смел, надежден"

В същия ден, когато Путин предложи да се възпитава патриотизъм у децата в предучилищна възраст, детска градина в град Узловая, Тулска област, вече беше започнала да изпълнява инструкциите на диктатора и покани участник от специалната военна операция да ги посети. Той е баща на един от учениците на групата в детската градина, наречена „Почемучки“. Войникът, чието лице беше замъглено на снимката, благодари на децата за „писмата, пощенските картички, колетите, които детската градина наскоро изпрати на фронта“. „Не мога да опиша как блестяха очите на децата в предучилищна възраст, защото наблизо имаше истински войник: силен, смел, надежден“, пише учителката в публикация за събитието.

Още: Русия е създала батальон със севернокорейци, те вече започнаха да бягат

Тя също така подчертава, че „важността на подобни срещи е безценна за възпитаването на патриотични чувства у децата“ чрез Федералната образователна програма за предучилищно образование. В нея се казва, че до шестгодишна възраст детето трябва да „демонстрира основите на патриотизма“ и „да се развива въз основа на духовните и морални ценности на руския народ“. Сред тях са „служение на Отечеството, силно семейство и единство на народите на Русия“.

Всъщност идеологическото възпитание в Русия започва още по-рано - от 3-4 годишна възраст. Събития по темата за войната в Украйна се провеждат както в подготвителни групи (6-7 години), така и в младши групи, където децата са под пет години.

В същата федерална образователна програма са изброени и всички празници, които се препоръчва да се празнуват с деца. Повечето от тях са военно-патриотични. Това са не само 23 февруари и 9 май, но и Денят на възпоменание на загиналите служители на органите на вътрешните работи, Денят на възпоменание на воините-интернационалисти, както и Денят на обединението на Крим с Русия.

Индоктриниране от люлката

Идеологическото възпитание в Русия започва почти от люлката и е добре организирано. Това са множество презентации и състезания, провеждани от учебни заведения в цялата страна. На 9 май децата майсторят и рисуват: като част от кампаниите „Прозорци на победата“, „Блокадна лястовица“ и „Рисуване на вечния огън“; и в Деня на защитника на отечеството те се състезават в Зарници.

Още: Руснакът, чиято дъщеря нарисува антивоенна рисунка, е на свобода - може обаче да не е задълго (ВИДЕО)

Повечето военно-патриотични акции са насрочени да съвпаднат с 9 май и 23 февруари. Децата също празнуват победата в Сталинградската битка, вдигането на обсадата на Ленинград, Деня на Военноморския флот и Деня в памет на децата, жертви на войната в Донбас. Сред водещите военно-патриотични прояви е събирането на хуманитарни помощи и подаръци за фронта.

От началото на войната държавата въвежда нови дейности в извънкласните дейности: „Писмо до войник“, „Колет до войник“, „Своите не изоставяме“ и много други. Предучилищните институции не са изключение. Една от първите акции, „Писмо до войник“, е измислена от движението „Ветерани на Русия“ и партията „Справедлива Русия - за истината“ в началото на войната. В сайта на партията можете да намерите повече от 300 детски писма и рисунки, но в действителност те са много повече. Само за по-малко от година през 2024 г. тази акция се проведе в две хиляди детски градини в цялата страна. „Пиша ти, герой, и изразявам своята благодарност!“ - така започва всяко писмо до фронта от учениците на детската градина "Солнишко" в района на Новосибирск. А деца от друга сибирска детска градина „Сказка“ не само рисуваха картички за военнослужещи, но и изплитаха камуфлажни мрежи.

Още: Шокиращо: Седмичните военни разходи на Русия в Украйна вече надхвърлят годишните бюджети на 80% от руските региони

През септември детската градина "Дъга" в Ростовска област проведе урок на тема „Героите не се раждат, а се създават“. На гости на децата дойде член на специалната военна операция сержант Роман Кузмичев. Учениците „посрещнаха героя с прегръдки и много въпроси“. Военният донесе своите награди - орден "Свети Георги", Георгиевски кръст 4-та степен и медал "Жуков", а също така даде на децата да пробват лични предпазни средства. В отговор те дадоха на сержанта „рисунки и амулети - любими коли, вълшебен молив, който сбъдва желания, и играчки“.

Всеки ден в руските детски градини се провеждат средно по четири срещи с военни. Така само от началото на годината над 200 000 такива срещи са се състояли в страната. 

Още: Руска вечна дружба с Китай, но Пекин напомни в каква каша се забърка Путин с Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес