Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко се хвали с "жест на хуманизъм" - помилва 37 затворници, осъдени за екстремизъм

16 септември 2024, 16:52 часа • 598 прочитания

Беларуският диктатор Александър Лукашенко помилва 37 затворници, осъдени за "екстремистки проявления". Минск използва този термин за политическите затворници.

В страната има стотици политически затворници, много от които бяха вкарани в затвора, след като Беларус потуши масовите протести срещу Лукашенко през 2020 г.

"Преди Деня на националното единство, беларуският президент Александър Лукашенко подписа указ за помилване на още 37 души, осъдени за екстремистки проявления“, съобщи държавната информационна агенция БелТа, цитирана от БГНЕС. Тя добави, че са включени още хора с хронични болести и пенсионери.

Самоличностите на освободените затворници не са обявени публично.

Още: Зеленски: Досега само Беларус свали руските дронове. Това е унизително за демократичния свят (ВИДЕО)

Четвърта серия помилвания от юли насам

Това е нова серия от амнистии на авторитарния лидер, близък до руския диктатор Владимир Путин. Съобщението маркира четвъртият кръг от помилвания от юли месец насам.

Режимът на Лукашенко определи хода като „пореден жест на хуманизъм от страна на държавата към провинилите се“. Твърди се, че затворниците са се „покаяли“.

Снимка: president.gov.by

Още: „Войната пълзи в Беларус“: Опасенията, след като Лукашенко нареди свалянето на руски дронове (ВИДЕО)

Безпрецедентните антиправителствени протести избухнаха в Минск през лятото на 2020 г. Протестиращите обвиняваха Лукашенко, че е фалшифицирал президентските избори, на които спечели с голяма преднина, след като преди това бе разчистил всякаква опозиция - или чрез вкарване на опонентите си в затвора, или чрез изгонването им извън страната. В това число бе и Светлана Тихановская.

Беларус масово потуши демонстрациите, пращайки в затвора стотици и принуждавайки хиляди хора да отидат в изгнание.

В продължение на години Минск беше изолиран, но това се задълбочи още повече, след като позволи на Русия да използва територията на Беларус, за да започне инвазията си в Украйна през 2022 г. Лукашенко е на власт от 1994 г. насам.

Още: Лукашенко към Киев: "Няма заповед за война извън Беларус - само ако дойдете с лоши намерения"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес