Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон даде на Украйна да ползва британски оръжия в Русия, зове съюзниците да разрешат и Storm Shadow

15 август 2024, 12:10 часа • 1626 прочитания

Министерството на отбраната на Великобритания разрешава на Украйна да използва британски оръжия в офанзивата си в руската Курска област, съобщи говорител на ведомството.

"Няма промяна в политиката на правителството на Обединеното кралство - съгласно член 51 от Устава на ООН Украйна има ясно право на самозащита срещу незаконните нападения на Русия, което не изключва операции на територията на Русия", каза той в сряда, цитиран от вестник Independent. "Оборудването трябва да се използва в съответствие с международното право", добави говорителят.

В същото време използването на ракетите с голям обсег на действие Storm Shadow, които Лондон предоставя на Киев, няма да бъде позволено извън границите на Украйна, твърди той.

Още: Зеленски към Стармър: Покажете лидерство, позволете да стреляме с ракети Storm Shadow по Русия (ВИДЕО)

Британски министри в действие за Storm Shadow

Според информация на вестник The Times обаче британски министри се опитват да убедят съюзниците си да разрешат на Украйна да може да ползва Storm Shadow за нанасяне на удари на територията на Русия.

Целта е това да се координира със западните съюзници, за да не се стигне до "ескалация". Британските министри провеждат частни разговори със западните правителства, които досега бяха предпазливи по отношение на предоставянето на Украйна на оръжия с далечен обсег, пише изданието.

През юли украинският президент Володимир Зеленски обяви, че новото британско правителство е разрешило използването на Storm Shadow за дълбоки удари в Русия. По-късно обаче The Telegraph съобщи, че Министерството на отбраната на Обединеното кралство отрича твърденията: Обрат: Великобритания всъщност не давала на Украйна да стреля със Storm Shadow по Русия.

На 6 август украинските въоръжени сили предприеха мащабно нахлуване в руския граничен регион Курск. Говорител на украинското външно министерство наскоро обяви, че ако западните съюзници бяха предоставили на Украйна разрешение за по-свободно използване на далекобойни оръжия за удари по Русия, то операция "Курск" нямаше да е толкова нужна: Украйна: Ако ни бяха разрешили удари дълбоко в Русия, операция "Курск" нямаше да е толкова необходима.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес