Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва започва да гради база за германски войски на 20 км от Беларус

20 август 2024, 12:07 часа • 727 прочитания

Литва започна строителството на военна база, в която ще бъдат настанени до 4000 боеспособни германски войници. Завършването ѝ се очаква да стане до края на 2027 г.

Това ще е първото постоянно разполагане на германски военни в чужбина след Втората световна война.

През 2023 г. Германия пое ангажимент да разположи войски в Литва, която е членка на НАТО и ЕС и има 227-километрова граница с Русия (с ексклава Калининград).

Още: Червена боя и отпечатъци по литовското посолство в Москва (ВИДЕО)

Германският министър на отбраната Борис Писториус сравни това решение с разполагането на съюзнически сили в Западна Германия по време на Студената война, чиято цел е била да защити Западна Европа от потенциално съветско нападение.

Снимка: iStock

Един от най-големите инфраструктурни проекти в историята на Литва

Началникът на отбраната на Литва Раймундас Вайкснорас изчисли, че през следващите три години страната ще инвестира над 1 млрд. евро в изграждането на военната база, което според Reuters е един от най-големите строителни проекти в историята на прибалтийската република.

Вайкснорас го определи като „огромна инвестиция“ за страна с население от 2,9 млн. души и икономика, която е само една десета от тази на Германия. В речта си на церемонията по откриването на 19 август той заяви, че „бригадата ще служи за успокоение на нашето население и като възпиращо средство, целящо да изтласка руснаците“.

Базата в Руднинкай, разположена близо до столицата Вилнюс и само на 20 км от Беларус, ще приеме до 4000 военнослужещи, ще разполага със съоръжения за съхранение и поддръжка на танкове, както и с различни по големина стрелбища.

Освен това още около 1000 германски военнослужещи и цивилни изпълнители ще бъдат разположени на други места в Литва.

Страната увеличи разходите си за отбрана до 3% от брутния си вътрешен продукт през тази година. За да подкрепи текущите отбранителни нужди, включително изграждането на базата, правителството на министър-председателя Ингрида Шимоните повиши данъците за следващите години.

Още: Вече се наслушахме за "добрите руснаци", които после убиват украинци: Литва с остра реакция на руските опозиционери

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес