Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва призова НАТО да създаде постоянни военни бази по границите си с Русия

11 юли 2023, 10:10 часа
Реклама

НАТО трябва да се откаже от основополагащия акт за сътрудничество с Русия, подписан през 1997 г., и да създаде постоянни военни бази близо до руските граници. За това настоява литовският президент Гитанас Науседа.

„Когато Русия предприема активни стъпки за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус – а ние имаме всички доказателства, че това се случва – трябва най-накрая вече да обявим, че основополагащият акт Русия-НАТО е мъртъв“, каза Науседа в интервю за The Times.

Според него този акт "пречи на трезвото мислене в много столици и ни държи в сивата зона на стратегическа неяснота". Западните страни трябва да бъдат силни, защото това е „най-доброто възпиращо средство“ срещу Русия. В противен случай руският президент Владимир Путин ще получи сигнал, че Западът е уязвим, смята той.

ОЩЕ: Литва: Няма смисъл от руските посланици в Европа

В акта за сътрудничество между Русия и НАТО се посочва, че НАТО и Русия не се възприемат като противници. След избухването на войната в Украйна НАТО започна да укрепва източния си фланг и изпрати бойни групи в България, Румъния, Унгария и Словакия в допълнение към тези, които вече са разположени в Полша и балтийските държави. Но заради акта Русия-НАТО тези части засега са на ротационен принцип.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес