Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва привика руския посланик заради обявените за издирване литовски политици

17 май 2024, 09:46 часа • 931 прочитания

Министерството на външните работи на Литва привика руския посланик в страната да даде обяснения във връзка с обявените за издирване от Москва литовски официални лица.

На руския дипломат е връчена остра протестна нота във връзка с "решенията на Руската федерация да добави политици от Република Литва към списъка на издирваните лица заради взетите от тях решения в рамките на преките им задължения", съобщи LNK.lt.

На представителя на руското посолство е заявено, че тези руски решения противоречат на общоприетите норми на международното право, представляват опит за фалшифициране на историческите факти и демонстриране на неуважение към Литва.

Още: Литва е готова да прати свои военни в Украйна

"Министерството на външните работи на Република Литва изисква незабавно прекратяване на политически мотивираното преследване на граждани на Република Литва", се казва в изявлението.

По-рано тази седмица Русия обяви бившия началник на естонската полиция Елмар Вахер, бившия естонски външен министър Урмас Рейнсалу и няколко официални лица от Литва, Латвия и Полша в списъка на издирваните за криминални обвинения, свързани с унищожаването и повреждането на паметници на съветски военнослужещи.

Още: НАТО подцени способността на Кремъл да се адаптира: Министърът на отбраната на Литва

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес