Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва: НАТО трябва да сваля руските дронове в Прибалтика

11 септември 2024, 21:45 часа • 1158 прочитания

Самолетите на НАТО, базирани в балтийските държави, трябва да свалят руските дронове, които навлизат във въздушното им пространство, заяви министърът на отбраната на Литва. Това съобщение идва, след като миналата седмица руски дрон се разби в Латвия, предаде АФП.

Военни самолети от други страни членки на НАТО патрулират в небето си над балтийските държави, откакто те се присъединиха към военния алианс през 2004 г., тъй като трите бивши съветски републики не разполагат с необходимите самолети, предаде БГНЕС.

Още: Столтенберг ще предаде на Рюте щафетата в НАТО на 1 октомври

Самолетите на НАТО „трябва не само да патрулират, но и при необходимост, ако е възможно, да унищожават дроновете“, заяви министърът на отбраната Лауринас Кашчюнас в литовската столица Вилнюс. Той добави, че процесът на вземане на решения трябва да бъде съкратен, за да стане това възможно.

Коментарите му последваха разбиването на руски дрон в Латвия на 7 септември. Въоръжените сили на Латвия заявиха, че това е бил дрон Shahed ирански дизайн, оборудван с експлозиви.

Още: НАТО осъди нарушаването на въздушното пространство на Латвия и Румъния от руски дронове

Латвийският президент Едгарс Ринкевич заяви, че страната му обсъжда проблема с руските безпилотни самолети със своите съюзници. „Повдигаме въпроса пред нашите партньори от НАТО за протоколите за прехващане на безпилотни летателни апарати, като призоваваме съюзническите изтребители да бъдат използвани незабавно, след като бъде забелязан такъв дрон да се приближава към нашите граници“, каза Ринкевичс.

Представители на балтийските държави също така призоваха НАТО да ускори плановете си за разполагане на наземна противовъздушна отбрана по източната граница на блока. Страните от НАТО не разполагат с достатъчно наземни системи за противовъздушна отбрана, но миналата година се споразумяха за краткосрочно разполагане на такива, за да възпрат Русия.

Още: Руски дрон, изстрелян от Беларус, се е разбил в Латвия

През април Нидерландия разположи ракетни системи „Пейтриът“ за учения в Литва, но балтийските страни искат системите за противовъздушна отбрана да бъдат разположени постоянно в региона. В началото на септември полският външен министър Радослав Сикорски каза, че Варшава трябва да има право да сваля руски ракети, застрашаващи нейната територия, насочени към украинското въздушно пространство. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес